Siirry sivun sisältöön

Luontaistuote tai ravintolisä

Ravintolisät on suuri ryhmä varsin erilaisia aineita sisältäviä valmisteita.

Yhteistä ravintolisille on se, että ne eivät saa sisältää lääkkeeksi luokiteltuja aineita, eikä niiden tehoa ja turvallisuutta tutkita etukäteen toisin kuin lääkkeiden.

Ravintolisien seuranta kuuluu elintarvikelain alle. Se tarkoittaa niin sanottua jälkivalvontaa eli turvallisuus arvioidaan vasta, jos jokin epäilys herää.

Nimensä mukaisesti ravintolisät on tarkoitettu normaalin ravinnon lisäksi ja yleensä johonkin erityistilanteeseen, jolloin halutaan paikata omaa ruokavaliota.

Ravintolisiä saa myydä kaikkialla siellä, missä elintarvikkeitakin myydään, kioskeista suuriin kauppaketjuihin, huoltoasemilta apteekkeihin. Koska ravintolisät voivat sisältää vitamiineja tai kasvien osia, voidaan samaa valmistetta myydä rohdoksena apteekissa, ravintolisänä ruokakaupassa tai luontaistuotteena luontaistuotekaupassa.

Luontaistuote onkin yleiskielessä käytetty termi, jolla usein tarkoitetaan ravintolisiä tai kasvirohdosvalmisteita, joita myydään ruoka- tai luontaistuotekaupoissa.

Huomioitavaa

Luontaistuotteiden ja ravintolisien koostumukset on syytä lukea tarkkaan. Esimerkiksi vitamiineja ja hivenaineita voidaan lisätä perinteisiin kasvirohdosvalmisteisiin, jos ne edistävät kasviperäisten aineiden vaikutusta.

Jos lisäksi syö vitamiineja tai hivenaineita muista lähteistä, esimerkiksi monivitamiinivalmistetta, voi jostain yksittäisestä vitamiinista saada liian suuren annoksen.

Päivitetty 13.2.2023