Lääkkeiden säilytys kotona

Lääkkeiden säilytysohjeilla pyritään varmistamaan, että lääkkeet ovat koko kestoaikansa tehokkaita, turvallisia ja laadultaan moitteettomia.

Useimmat lääkkeet säilyvät huoneenlämmössä (+15–+25 °C). Lääkkeet tulee säilyttää suojassa auringonvalolta ja lasten ulottumattomissa. Lääkkeitä ei tulisi säilyttää kylpyhuoneessa, koska kylpyhuoneen lämpö ja kosteus saattavat heikentää lääkkeiden säilyvyyttä.

Lääkkeen säilytysohje löytyy lääkepakkauksesta ja pakkausselosteesta. Säilytä lääkkeet alkuperäisessä pakkauksessa, jotta säilytysohjeet ja kestoaika on helppo tarkistaa.

Jääkaappilämpötilaa (+2–+8 °C) vaativat lääkkeet voi kotona säilyttää jääkaapin hyllyllä lääkkeen myyntipakkauksessa. Niitä ei kuitenkaan saa säilyttää liian lähellä jääkaapin seinää, jossa lääke voi jäätyä.

Älä säilytä lääkkeitä myöskään jääkaapin ovessa, koska ovessa lämpötila on yleensä korkeampi. Huoneenlämmössä säilyviä lääkkeitä ei kannata säilyttää jääkaapissa varmuuden vuoksi, koska jääkaapin kosteus voi heikentää lääkkeiden säilyvyyttä.

Viime kesinä Suomessakin on koettu pitkiä hellejaksoja. Helteellä sisälämpötila kotona voi ylittää useimmille lääkkeille suositellun +25 °C maksimilämpötilan.

Lyhytkestoinen yli +25 °C lämpötila ei ole vahingollinen huoneenlämmössä säilyville lääkkeille. Lämpimään säähän kannattaa kuitenkin varautua kiinnittämällä huomiota lääkekaapin sijoitteluun asunnossa. Eteläpuolen huone on usein lämpimämpi ja siten huonompi säilytyspaikka lääkkeille kuin pohjoispuolen.

Helteelläkään lääkkeitä ei kannata säilyttää jääkaapissa, jollei pakkausseloste niin ohjeista, koska jääkaapin kosteus voi olla lääkkeille lämpöäkin suurempi haitta.

Esimerkkejä lääkkeiden säilyttämisestä kotona

 

Kyllä

Päivitetty  21.3.2023