Ilmoittautuminen
Sairaalaan tullessa, ilmoittaudu saamiesi ohjeiden mukaisesti. Ilmoittautuminen tapahtuu yleensä potilastoimistossa, itseilmoittautumalla tai hoitoyksikössä.
Henkilöllisyyden tarkistaminen ja potilasranneke
Vastaanottava hoitaja tarkistaa henkilöllisyytesi ja kiinnittää potilasrannekkeet. Potilasrannekkeessa lukee nimesi ja sosiaaliturvatunnuksesi. Se on tarkoitettu tunnistamista varten ja on tärkeä osa turvallisuuttasi.
Potilasranneke varmistaa tunnistetietosi, mikäli et itse kykene niitä kertomaan. Esimerkiksi laboratoriohoitaja voi tunnistaa sinut nukutuksen aikana.
Sairaalavaatteet
Hoitaja antaa seuraavaksi sinulle sairaalavaatteet. Sairaalavaatteet puetaan hygieniasyistä. Yleensä leikkauspotilaille puetaan avopaita, koska se on helposti siirrettävissä pois leikkausalueelta. Housut valitaan usein leikkauskohtaisesti. Lisäksi saat aamutakin ja sukat tai tukisukat.
Kehon normaalilämmön säilyttäminen on tärkeää komplikaatioiden kuten infektioriskin ehkäisemiseksi. Pyydä tarvittaessa lisää lämmitystä tai vaatetusta hoitajalta.
Ravinnotta olo, esilääkitys ja muut valmistelut
Hoitaja varmistaa, että olet ollut syömättä ja juomatta ohjeiden mukaisesti. Hän tarkistaa myös lääkityksesi ja mittaa tarvittaessa verenpaineen ja pulssin.
Esilääke määrätään potilas- ja toimenpidekohtaisesti. Yleensä se on kipulääke ja/ tai rauhoittava lääke. Esilääke annetaan ennen leikkaussaliin siirtymistä.
Leikkaavan lääkärin tapaaminen
Leikkaava lääkäri tulee yleensä tapaamaan sinua ennen siirtymistä leikkaussaliin. Leikkaava lääkäri käy kanssasi läpi leikkauksen kulun ja merkitsee tussilla leikattavan alueen. Merkitseminen on osa turvallista potilashoitoa.
Savuttomasti sairaalassa
Sairaalat ovat savuttomia. Tarvittaessa voidaan käyttää nikotiinikorvaustuotteita sairaalahoidon ajan. Korvaustuotteet saat sairaalassa ollessa sairaalasta. Kotiin voit hankkia nikotiinikorvaustuotteita apteekista ilman reseptiä tai reseptillä, jonka saat hoitavalta lääkäriltä.
Sairaalainfektiot
Sairaalainfektiot aiheuttavat suuren osan sairaalahoidon aikana koituvista haitoista. Suurin osa infektioista leviää käsien välityksellä. Siksi on tärkeää, että huolehditaan hyvästä käsihygieniasta.
Kädet on pestävä aina wc-käynnin jälkeen, ennen ruokailua ja kun on oltu kosketuksissa toiseen henkilöön. Käsihuuhdetta on käytettävä ohjeiden mukaan.
Lue lisää asiasta:
Käsihygienia (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
Edellinen sivuSeuraava sivu