Pysyvä vai kuuriluonteinen lääkitys

Lääkkeistä löytyy paljon tietoa eri lähteistä ja myös vankkoja uskomuksia, jotka eivät kuitenkaan aina pidä paikkaansa.

Tietäisitkö itse oikeat vastaukset antibioottien käyttöön tai punariisin ja statiinin eroihin?

kuva/videoKysymysVastaus1Vastaus2Oikea vastaus1 tai 2Vastaus1 selite Vastaus2seliteNeutraali selite (x)
Antibiootit otetaan kerran päivässä tai vakavassa tilanteessa useamman kerran päivässä.OikeinVäärin2Antibiootit ovat lääkkeitä, jotka on tarkoitettu bakteerien aiheuttamien tulehdusten hoitoon. Niistä ei ole hyötyä virusten aiheuttamissa sairauksissa kuten tavallisessa nuhakuumeessa. Antibiootit muodostavat suuren lääkeryhmän, jonka sisällä on eri tavalla vaikuttavia valmisteita. Lääkkeen tehokkuus ei riipu sen vaikutusajan pituudesta. Jotkut antibiootit ovat niin pitkäkestoisia vaikutukseltaan, että ne voidaan ottaa vain kerran päivässä, kun taas eräät toiset pitää ottaa kaksi tai kolme kertaa päivässä. Noudata aina reseptissä olevaa ohjetta.Antibiootit ovat lääkkeitä, jotka on tarkoitettu bakteerien aiheuttamien tulehdusten hoitoon. Niistä ei ole hyötyä virusten aiheuttamissa sairauksissa kuten tavallisessa nuhakuumeessa. Antibiootit muodostavat suuren lääkeryhmän, jonka sisällä on eri tavalla vaikuttavia valmisteita. Lääkkeen tehokkuus ei riipu sen vaikutusajan pituudesta. Jotkut antibiootit ovat niin pitkäkestoisia vaikutukseltaan, että ne voidaan ottaa vain kerran päivässä, kun taas eräät toiset pitää ottaa kaksi tai kolme kertaa päivässä. Noudata aina reseptissä olevaa ohjetta.
Antibiootteja syödään aina niin kauan kuin reseptissä lukee.OikeinVäärin1Antibioottikuurin pituus voi vaihdella yhdestä tabletista useampaan viikkoon. Pituus riippuu taudin aiheuttavasta bakteerista, sairaudesta sekä käytetystä antibiootista. On erittäin tärkeätä noudattaa annettuja ohjeita, sillä sekä liikakäyttö että liian varhain lopetettu käyttö lisäävät antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrää. Antibioottikuurin pituus voi vaihdella yhdestä tabletista useampaan viikkoon. Pituus riippuu taudin aiheuttavasta bakteerista, sairaudesta sekä käytetystä antibiootista. On erittäin tärkeätä noudattaa annettuja ohjeita, sillä sekä liikakäyttö että liian varhain lopetettu käyttö lisäävät antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrää.
Verenpainelääkkeet voi lopettaa, kun verenpaine on saatu alenemaan.OikeinVäärin2Verenpainelääkkeet aloitetaan silloin, kun lääkäri on todennut, että potilaan verenpaine on liian korkea, ja kyseessä ei ole vain yksittäinen kertamittaus. Verenpainelääkkeiden täyden tehon saavuttaminen voi kestää muutamia viikkoja, ja joskus ne joudutaan aloittamaan aluksi pienellä annoksella ja annosta nostetaan vähitellen, jotta haittavaikutuksia ei tulisi. Tavoitteena on kuitenkin saavuttaa sopiva verenpainetaso ja sitten jatkaa sillä lääkityksellä, millä se on saavutettu. Jos verenpainetta on kohottanut myös esimerkiksi ylipaino, liiallinen alkoholinkäyttö tai suolan käyttö ja potilas pystyy karsimaan näitä muita syitä, niin silloin on mahdollista vähentää ja joissakin tapauksissa jopa lopettaa lääkkeiden käyttäminen ilman, että paine nousee uudestaan. Tämä on kuitenkin tehtävä niin, että verenpainetasoa koko ajan seurataan.Verenpainelääkkeet aloitetaan silloin, kun lääkäri on todennut, että potilaan verenpaine on liian korkea, ja kyseessä ei ole vain yksittäinen kertamittaus. Verenpainelääkkeiden täyden tehon saavuttaminen voi kestää muutamia viikkoja, ja joskus ne joudutaan aloittamaan aluksi pienellä annoksella ja annosta nostetaan vähitellen, jotta haittavaikutuksia ei tulisi. Tavoitteena on kuitenkin saavuttaa sopiva verenpainetaso ja sitten jatkaa sillä lääkityksellä, millä se on saavutettu. Jos verenpainetta on kohottanut myös esimerkiksi ylipaino, liiallinen alkoholinkäyttö tai suolan käyttö ja potilas pystyy karsimaan näitä muita syitä, niin silloin on mahdollista vähentää ja joissakin tapauksissa jopa lopettaa lääkkeiden käyttäminen ilman, että paine nousee uudestaan. Tämä on kuitenkin tehtävä niin, että verenpainetasoa koko ajan seurataan.
Punariisi on turvallisempi vaihtoehto kuin statiinia sisältävät lääkkeet.OikeinVäärin2Punariisi on tavallista riisiä, jonka väri saadaan aikaan lisäämällä riisin joukkoon eräs rihmasienilaji. Tämän seurauksena riisi ”homehtuu”, saa erikoisen värinsä ja siihen muodostuu erästä kolesterolia alentavaa statiinia, lovastatiinia. Punariisin käyttö kolesterolin alentamiseksi on hankalaa, sillä lovastatiinin määrä voi vaihdella erittäin paljon annoksesta toiseen ja käyttökerrasta toiseen. Tällöin on riski, että ei saa lainkaan vaikuttavaa ainetta tai että vaikuttavan aineen määrä nousee niin suureksi, että jatkuvassa käytössä voi tulla haittavaikutuksia. Lääkkeistä saatavan statiinin määrä on aina samansuuruinen.Punariisi on tavallista riisiä, jonka väri saadaan aikaan lisäämällä riisin joukkoon eräs rihmasienilaji. Tämän seurauksena riisi ”homehtuu”, saa erikoisen värinsä ja siihen muodostuu erästä kolesterolia alentavaa statiinia, lovastatiinia. Punariisin käyttö kolesterolin alentamiseksi on hankalaa, sillä lovastatiinin määrä voi vaihdella erittäin paljon annoksesta toiseen ja käyttökerrasta toiseen. Tällöin on riski, että ei saa lainkaan vaikuttavaa ainetta tai että vaikuttavan aineen määrä nousee niin suureksi, että jatkuvassa käytössä voi tulla haittavaikutuksia. Lääkkeistä saatavan statiinin määrä on aina samansuuruinen.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Päivitetty  5.2.2020