Siirry sivun sisältöön

Eteisvärinän rytminsiirto sähköisesti tai lääkkeellisesti

Useimmiten eteisvärinä kääntyy itsekseen normaaliin rytmiin vuorokauden kuluessa.

Jos rytmi ei käänny normaalirytmiin tai jos rytmihäiriön aiheuttamat oireet ovat vaikeat, voidaan tehdä rytminsiirto eli kardioversio. Rytminsiirto voidaan tehdä sähköisesti tai lääkkeillä. Sähköinen rytminsiirto vaatii lyhyen nukutuksen, jonka aikana annettavalla tasavirtaiskulla eteisvärinärytmi palautetaan sinusrytmiksi. Nukutuksesta johtuen sähköinen rytminsiirto on yleensä saatavilla vain sairaalassa.

Lääkkeellisessä rytminsiirrossa nukutusta ei tarvita ja tämä voidaan tehdä myös hyvin varustetuissa terveyskeskuksissa. Nukutusta ennen ei saa olla syönyt tai juonut edeltävään 4-6 tuntiin, tämän vuoksi ennen ensiapuun saapumista ei kannata ruokailla tai juoda. Kardioversion jälkeen rytmiä ja vointia seurataan noin 2-4 tuntia ennen kotiutumista.

Jos eteisvärinä ei käänny sähköisesti tai sähköinen rytminsiirto ei jostain muusta syystä ole mahdollinen, voidaan rytmin kääntäminen toteuttaa lääkkeellisesti.

Tapauskohtaisesti valittu rytmihäiriölääke voidaan lääkärin ohjeistuksen mukaan ottaa suun kautta tabletteina tai suoraan laskimoverisuoneen tiputettuna. Verisuonen kautta annettuna lääkkeen vaikutus on nopeampi. Sinusrytmin palautumisen jälkeen rytmiä seurataan 3-4 tuntia ennen kotiutumista.

Päivitetty 14.7.2020