Gå till sidans innehåll

Kost och livsmedelssäkerhet efter en njurtransplantation

För dem som lever med ett njurtransplantat är det mycket viktigt att ha sunda matvanor och att vara försiktig med alkohol.

Efter njurtransplantationen behöver man inte nödvändigtvis längre äta den specialkost som krävs vid njursvikt. Om man har högt blodtryck bör man undvika överdriven saltkonsumtion. Efter njurtransplantationen är det vanligt med ökad aptit bland annat på grund av kortisonmedicineringen och det förbättrade allmäntillståndet. Ökad aptit är ett gott tecken, men kan lätt leda till övervikt. Därför är det viktigt att ha sunda matvanor redan från början.

Goda råd om hur man undviker övervikt finns i Hälsobyns Hälsoviktshus

Förebyggande av infektioner som orsakas av livsmedel hos transplantationspatienter

Man kan äta de flesta livsmedel utan problem om de hettas upp till 72 grader i minst två minuter. Ät inte opastöriserade mjölkprodukter. Kylkedjan för livsmedel som ska förvaras kallt bör inte brytas. Kontrollera alltid livsmedlens bäst före-datum. Buffémat, isbitar som görs med isbitsmaskin och mjukglass är exempel på risklivsmedel som man bör undvika efter en njurtransplantation. Även vissa vakuumförpackade livsmedel kan vara källor till bakteriesmitta. Sallader och frukter bör skalas om möjligt eller tvättas noggrant.

Uppdaterad 3.2.2023