Gå till sidans innehåll

Intag av salt och energi vid kronisk njursjukdom

En njurpatients kost innehåller endast små mängder salt. Energin kommer från mjuka fetter.

En mångsidig kost innehåller tillräckligt med natrium i form av salt för att tillgodose kroppens behov. Tillsats av salt behövs vanligtvis inte. En saltfattig kost hjälper till att kontrollera blodtrycket och förebygger vätskeansamling och därmed svullnad.

Livsmedel som ofta konsumeras dagligen, t.ex. bröd, bordsfett och kallskuret, bör väljas bland livsmedel som är märkta med ”minskad saltning” eller ”minskat innehåll av salt”. Rikligt saltade fiskprodukter, oliver, sallads- och mögelostar, saltgurka och chips kan endast ingå i kosten som sporadiska delikatesser.

Syrliga råvaror, såsom citron, tomat och ättika är till hjälp vid tillredning av en saltfri kost. Mineralvatten som innehåller natrium rekommenderas inte för njurpatienter.

Vid kostbehandling är det viktigt att trygga ett tillräckligt energiintag. I kosten är fett en viktig energikälla. Riklig användning av mjukt fett rekommenderas såväl på brödet som i matlagningen eller vid uppvärmning av färdigmat. De rekommenderade fettvalen är märkta med hjärtmärket.

Uppdaterad 8.9.2022