Suolan ja energian saanti kroonisessa munuaistaudissa

Munuaispotilaan ruokavalio sisältää vain vähän suolaa. Energiaa saadaan pehmeistä rasvoista.

Monipuolinen ruokavalio sisältää riittävän määrän suolan sisältämää natriumia elimistön tarpeisiin. Lisättyä suolaa ei yleensä tarvita. Ruokavalion vähäsuolaisuus auttaa verenpaineen hoidossa ja ehkäisee nesteen kerääntymistä ja siten turvotuksia.

Päivittäin usein nautitut elintarvikkeet, kuten leipä, leipärasva ja leikkeleet kannattaa valita ”vähemmän suolaa” tai ”suolaa vähennetty” -merkinnällä olevien ruokien joukosta. Runsassuolaiset kalavalmisteet, oliivit, salaatti- ja homejuustot, suolakurkut ja sipsit voivat kuulua vain satunnaisiin herkkuihin.

Suolatonta ruuanvalmistusta edesauttaa happamien raaka-aineiden, kuten esimerkiksi sitruunan, tomaatin ja etikoiden käyttö. Natriumia sisältävät kivennäisvedet eivät ole munuaispotilaalle suositeltavia.

Ravitsemushoidossa on keskeistä turvata riittävä energian saanti. Ruokavaliossa rasvan osuus energian lähteenä on suuri. Pehmeän rasvan runsas käyttö on suositeltavaa niin leivällä kuin ruokaa valmistettaessa tai valmisaterioita lämmitettäessä. Suositeltaviin rasvavalintoihin ohjaa sydänmerkki.

ruokavalio; suola; ravitsemus; Ravitsemushoito; munuaissairaus; krooninen; krooninen munuaistauti; krooninen munuaisten vajaatoiminta; munuaistauti

Kyllä

Päivitetty  8.9.2022