Peritoneaalidialyysikatetri
Ennen peritoneaalidialyysihoidon aloittamista tehdään leikkaustoimenpide, jossa vatsaonteloon asetetaan ohut, pehmeä silikonimuovinen katetri. Leikkaus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa leikkaussalissa. Leikkaus kestää 1–2 tuntia. Katetri laitetaan hyvissä ajoin, mielellään 4 viikkoa ennen dialyysihoitojen aloittamista. Katetrin ulostuloaukko sijaitsee keskivatsalla, useimmiten navan vasemmalla puolella.
Dialyysihoito aloitetaan yleensä, kun katetrin asettamisesta on kulunut 3–4 viikkoa. Tarvittaessa hoito voidaan aloittaa välittömästi katetrin laiton jälkeen.
Dialyysifisteli
Dialyysifistelileikkaus tehdään laskimosuonten laajentamiseksi hemodialyysihoitoa varten. Leikkaus tehdään puudutuksessa, ja siinä yhdistetään käsivarren laskimosuoni valtimoon. Veritien tulisi olla valmiina joitakin viikkoja tai kuukausia ennen dialyysihoitojen suunniteltua aloittamista, jotta laskimot ehtivät laajentua ja vahvistua riittävästi.
Hoitoyksikössä ohjataan tunnustelemaan fistelin surina eli svirri, joka johtuu fistelin kautta kulkevasta verenvirtauksesta. Sormella tunnusteltaessa kädessä tuntuu voimakas ja värisevä pulssi. Tavallisesti fisteliä voidaan käyttää dialyysihoitoon 4–6 viikon kuluttua leikkauksesta. Mikäli toimivaa dialyysifisteliä ei onnistuta saamaan, voidaan kyynärtaipeeseen laittaa keinosuoni eli grafti tai dialyysihoito voidaan toteuttaa keskuslaskimoon asetetun katetrin kautta.
Jokaisen hemodialyysihoidon ajaksi veritiehen asetetaan kaksi kanyyliä: toisen kautta veri viedään dialyysilaitteistoon ja toisen kautta puhdistunut veri palautetaan verenkiertoon.
Hemodialyysikatetri
Dialyysihoidon toteutuksessa voidaan käyttää myös joko väliaikaista tai pitkäaikaista ihon alle tunneloitua hemodialyysikatetria. Keskuslaskimokatetria käytetään silloin, kun hemodialyysihoidot aloitetaan äkillisesti tai muuta veritietä ei ole käytettävissä.