Huomioitavia asioita munuaissiirtolistalla ollessa

Siirtolistalla ollessa tulee pitää yhteystiedot ajan tasalla ja puhelin aina päällä.

Sairaana ollessa ei luonnollisestikaan voi olla siirtolistalla eikä myöskään ulkomailla ollessa.

Haitarin otsikkotaso2
Ole tavoitettavissa, kun olet munuaissiirtolistalla

Munuaissiirrettä odottavan henkilön tulee olla aina nopeasti tavoitettavissa puhelimitse. Omien yhteystietojen lisäksi on hyvä antaa myös lähiomaisen yhteystiedot ja mahdollisista muutoksista tulee viipymättä ilmoittaa omaan hoitavaan yksikköön. Jos yhteyttä ei saada, tilaisuus päästä munuaissiirtoon voi mennä ohi.

Sairastamisen ajaksi sinut poistetaan väliaikaisesti munuaissiirtolistalta

Jos elinsiirtolistalla oleva potilas äkillisesti sairastuu, on hoitavan lääkärin tai sairaanhoitajan ilmoitettava asiasta elinsiirtotoimistoon. Potilas poistetaan väliaikaisesti siirtolistalta esimerkiksi kuumeisen tulehduksen tai jonkin uuden oireen tai löydöksen tarkemman selvittelyn ajaksi. Äkillisestä sairaudesta toipumisen jälkeen potilas palautetaan jälleen elinsiirtolistalle. Joskus vakavan sairauden tai yleiskunnon merkittävän laskun myötä elinsiirron riskit voivat muodostua niin suuriksi, että turvallisin vaihtoehto on jatkaa laadukasta dialyysihoitoa.

Ulkomaanmatkat ja munuaissiirtolista

Ulkomaanmatkoista tulee aina ilmoittaa omaan sairaalaan. Tavallisimmin siirtolistalta ollaan väliaikaisesti poissa matkan ajan. Hoitavalta lääkäriltä kannattaa myös tarkistaa, että tarvittavat rokotukset ja muut varotoimenpiteet ovat kunnossa matkaa varten.

munuaissiirtolista; munuaisensiirto; munuaisluovutus

Kyllä

Päivitetty  28.1.2023