Kaliumin saanti kroonisessa munuaistaudissa

Munuaispotilaan kaliumin saanti tarkistetaan tarvittaessa.

Kaliumia on vaihteleva määrä monissa ruoka-aineissa. Merkittävämpiä niistä ovat peruna, täysmehut, nestemäiset maitovalmisteet ja kahvi. Myös kasvikset, hedelmät ja marjat sisältävät kaliumia. Minkään ruoka-aineen nauttimista ei pidä kuitenkaan aiheetta rajoittaa. Vasta kun veren kaliumarvo kohoaa, on aika arvioida edellä mainittujen ruokien sopiva käyttömäärä.

Kasvisten kaliumsisältöä voidaan niiden kuorimis- ja liottamiskäsittelyllä pienentää. Kuorituista, paloiksi pilkotuista perunoista ja juureksista suuri osa kaliumia liukenee keitinveteen, jota ei tule käyttää. Aterian lisäkkeenä perunan ohella käytetään kuorittua riisiä ja valkoista pastaa. Jos suolaa käytetään, sen tulee olla tavallista jodipitoista suolaa, ei kaliumia sisältävää mineraalisuolaa.

ruokavalio; ravitsemus; Ravitsemushoito; munuaissairaus; krooninen; kalium; krooninen munuaisten vajaatoiminta; krooninen munuaistauti; munuaistauti

Kyllä

Päivitetty  8.9.2022