Siirry sivun sisältöön

Tukea jaksamiseen kroonisen munuaistaudin kanssa

Tieto sairaudesta voi tuntua pahalta ja aiheuttaa masennuksen oireita. Tukea on kuitenkin saatavilla.

Tunteet ja sairastuminen

Tieto siitä, että on sairastunut krooniseen munuaistautiin saattaa tuntua erittäin pahalta. Ensin tulee tunne, ettei usko tapahtunutta ja haluaa kieltää tosiasiat. Ei halua puhua asiasta, saati miettiä koko asiaa. On helpompi olla, kun ei ajattele. Kuitenkin inhimillistä on, että tulee suru ja kaipaus siihen, mitä menettää. Voi tulla jopa vihaa ja katkeruutta koko elämää kohtaan, ja paha mieli kohdistetaan helposti hoitavaan henkilökuntaan tai omiin perheenjäseniin.

Tunteilleen ihminen ei voi mitään, mutta sille voi, miten niitä käyttää. Tärkeää on, ettei menetä rohkeuttaan ja toivoaan, vaikka elämä tuntuisi polkevan jalkoihinsa. Se, että jaksaa tehdä itselleen ja muille selväksi, että olen sairastunut ja tarvitsen hoitoa, mutta olen kuitenkin elossa, on tärkeä askel eteenpäin.

Tunnista masennuksen oireet

Ihmisellä on luontaisesti pyrkimys selviytyä hyvinkin vaikeista elämäntilanteista. Joskus kuitenkin käsittelemättömät tunteet, stressi ja pitkäaikainen uupumus saattavat johtaa vaikeaankin masen­nukseen. Ihminen on kokonaisuus, masennuksen oireet voivat ilmaantua hyvin monenlaisina. Ne on hyvä tunnistaa ajoissa.

Tyypillisiä masennuksen oireita ovat keskittymiskyvyn puute, itsetunnon heikkeneminen ja seksu­aalisen kiinnostuksen väheneminen. Kuoleman ajatuksetkin saattavat tulla mieleen, koska elämä tuntuu arvottomalta. Kun tuntuu, että voimat alkavat ehtyä, ei koskaan kannata jäädä yksin. Jokai­sen ihmisen elämä on arvokas, ja apua on mahdollisuus saada. Monesti auttaa pelkkä keskustelu, ulkona liikkuminen tai ystävien ja perheen seura. Joskus kuitenkin tarvitaan lääkehoitoa ja psykiat­rin ammattiapua, ja siitä kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

Vertaisilta tukea

Samassa elämäntilanteessa olevien tapaaminen ja kokemusten jakaminen antavat voimaa jaksaa oman sairauden hoitamisessa ja elämässä eteenpäin. Vertaistukea on saatavissa sekä Munuais- ja maksaliiton kautta että paikallisesti hoitoyksiköissä.

Päivitetty 8.9.2022