Siirry sivun sisältöön

Miten ottaa puheeksi munuaisen luovutus?

Munuaisen luovuttamisen puheeksi ottamiseen on keinoja.

Läheisesi eivät ehkä tiedä, että sairauteesi ei ole parantavaa hoitoa, mutta munuaissiirto antaisi mahdollisuuden irtautua dialyysihoidosta tai jopa välttyä siltä kokonaan. Mistä aloitat? Ota selvää sairaudestasi ja munuaissiirron mahdollisuudestasi ja kerro muille. Joskus perheenjäsenet saattavat oma-aloitteisesti tarjoutua luovuttajaksi. Voi olla pelottavaa edes ajatella, että pyytäisit läheistäsi luovuttamaan sinulle munuaisen.

Munuaisen luovuttajaehdokkaan terveys tutkitaan tarkoin, ennen kuin hänet hyväksytään luovuttajaksi. Vastuu munuaisluovuttaja ehdokkaan hyväksymisestä on aina lääkärillä. Munuaisluovutukseen liittyy riskejä, mutta ne ovat varsin pieniä. Omaissiirto on yleensä myönteinen kokemus sekä luovuttajalle että saajalle. Munuaisen luovuttaneet kertovat yleensä, että jälkikäteenkin toimisivat samoin.

Avun pyytäminen voi olla pelottavaa, mutta alkuun pääset jo kertomalla omasta tilanteestasi. Se antaa mahdollisuuden keskusteluun. Moni läheisesi ei ehkä tiedä sairaudestasi tai siitä, että munuaissiirto elävältä luovuttajalta on edes mahdollinen. Jos olet avoin ja puhut asiasta heidän kanssaan, joku saattaakin kysyä, voisiko hän auttaa sinua. Jos joku läheisesi on tarjoutunut luovuttajaksi, mutta ei ole jostakin syystä soveltunut siihen, on tästä kertominen muille mahdollisille luovuttajille erinomainen tapa avata keskustelu.

Jos pyydät läheistäsi harkitsemaan munuaisen luovutusta ja saat kielteisen vastauksen, voi pettymys olla suuri. Muista, että läheiselläsi voi olla vaikkapa elämäntilanteestaan tai ehkä peloista johtuen monia syitä, miksi hän ei lupaudu luovuttajaksi. Ne eivät todennäköisesti liity keskinäiseen suhteeseenne, eikä päätös merkitse sitä, että läheisesi ei rakastaisi sinua tai välittäsi siitä, mitä sinulle tapahtuu.

Voi myös olla vaikeaa käsitellä sitä, että joku lupautuu luovuttajaksi. Ajatus siitä, että hän on valmis antamaan toisen munuaisensa juuri sinulle, voi olla häkellyttävä. Suhtaudu tällaiseen tarjoukseen vakavasti ja kiitollisuudella. Vaikka ilmenisi, että hän ei soveltuisikaan luovuttajaksi, voit silti olla iloinen ja kiitollinen siitä, että hän olisi ollut valmis auttamaan sinua.

Päivitetty 28.1.2023