Vajaaravitsemuksen riski kroonisessa munuaistaudissa

​Munuaispotilaan ruokarajoitukset altistavat vajaaravitsemukselle.

​Päivittäin tulee nauttia riittävästi aterioita vajaaravitsemuksen ehkäisemiseksi. Kaksi lämmintä ateriaa ja lisäksi kolme tai neljä välipala-ateriaa on usein sopiva määrä. Leipärasvan tulee olla vähintään 60 prosenttia rasvaa sisältävä valmiste ja salaattikastikkeen esimerkiksi rypsiöljypohjainen valmiste. Munuaispotilaan ei yleensä ole syytä käyttää niin sanottuja kevyttuotteita.

Vajaaravitsemustilan välttämiseksi ravitsemusterapeutin säännöllinen seuranta ja ohjaus ovat tarpeen.

Hoitopaikassa työtä tekevältä laillistetulta ravitsemusterapeutilta saa apua ruokavalion arviointiin ja suunnitteluun. Sopiva ja riittävä syöminen auttavat välttämään vajaaravitsemuksen syntymistä.

ruokavalio; ravitsemus; Ravitsemushoito; munuaissairaus; vajaaravitsemus; krooninen munuaistauti; krooninen munuaisten vajaatoiminta; krooninen; munuaistauti

Kyllä

Päivitetty  8.9.2022