Siirry sivun sisältöön

Onko lapsen saanti mahdollista munuaissiirron jälkeen?

Lapsihaaveista tulisi keskustella lääkärin kanssa hyvissä ajoin jo ennen raskautta.

Lisääntymisikäisillä naisilla kuukautiset lakkaavat usein dialyysihoidon aikana, mutta alkavat yleensä uudestaan munuaistoiminnan parantuessa munuaissiirron jälkeen. Raskauden mahdollisuus munuaissiirron jälkeen on usein suurempi kuin dialyysihoidon aikana.

Siirtoleikkauksesta tulisi kulua vähintään 1–2 vuotta ennen mahdollista raskautta, tänä ajanjaksona on käytettävä luotettavaa ehkäisyä. Sopivia ehkäisymenetelmiä ovat kierukka, hormoni-implantti ja ehkäisytabletit. Kondomin käyttö ainoana ehkäisyvälineenä ei ole suositeltavaa, mutta se on tärkeä suoja sukupuolitauteja vastaan.

Munuaissiirteen saaneiden naisten on neuvoteltava hoitavan nefrologin sekä gynekologin kanssa jo ennen kuin raskautta aletaan suunnitella. Raskautta suunniteltaessa munuaissiirteen toiminnan ja verenpaineen tulisi olla normaaleita, eikä saisi olla runsasta valkuaisen eritystä virtsaan. Osa lääkkeistä on haitallisia sikiölle, joten esimerkiksi hyljintälääkitystä yleensä joudutaan muuttamaan ennen kuin raskauden suunnittelu on turvallista.

Munuaissiirteen saaneiden miesten on neuvoteltava hoitavan nefrologin kanssa, jos harkitsevat perheen lisäystä. Useimmiten ei tarvita tehdä lääkemuutoksia.

Päivitetty 3.2.2023