Yleiskunnosta kannattaa pitää huolta harrastamalla sopivasti liikuntaa, mutta myös lepo on tärkeää. Ihosta ja hampaista huolehtiminen vähentävät tulehdusriskiä. Munuaispotilaan ravitsemusohjeita kannattaa noudattaa, koska ruokavaliolla on munuaissairauden etenemisen ja oireiden hallinnan kannalta suuri merkitys. Munuaissiirron jälkeen ruokavaliorajoituksista voidaan pääosin luopua. Tupakanpoltto kannattaa lopettaa viimeistään tässä vaiheessa!
Omasta terveydestä huolehtiminen munuaissiirtoa odottaessa
Terveet elämäntavat ovat jokaiselle hyödyksi.
Huono ravitsemustila heikentää yleistilaa ja lihaskuntoa. Aliravitsemuksen välttämiseksi on tärkeää, että noudatat lääkärin ja ravitsemusterapeutin ohjeita huolellisesti.
Ylipaino ei myöskään ole hyväksi ja leikkausta odottavalle siitä voi olla suoranaista haittaa. Huomattavan ylipainoiselle ei tehdä elinsiirtoa, ennen kuin paino on saatu putoamaan. Rajua laihduttamista on kuitenkin vältettävä, sillä se voi johtaa tärkeiden ravintoaineiden puutokseen. Jos tarvitset tukea painonhallinnan kanssa, saat apua Painonhallintatalosta.
Hyvästä yleiskunnosta ja lihasvoimasta on sinulle leikkauksen jälkeen paljon hyötyä, joten kunnon kohottaminen säännöllisellä liikunnalla on hyödyllistä. Tällöin vuoteesta nouseminen ja liikkeelle lähteminen onnistuu sinulta leikkauksen jälkeen helpommin, mikä pienentää muun muassa veritulpan ja keuhkotulehduksen riskiä. Liikunta myös parantaa luuston kuntoa ja ehkäisee osteoporoosin syntyä. Myös toipuminen on nopeampaa sairaalasta kotiutumisen jälkeen.
Munuaissiirron yhteydessä hyvän lihaskunnon merkitys on erityisen suuri, sillä lihasheikkous on yksi kortisonin (elimistön immuunivastetta heikentävä lääke, jota munuaisensiirron jälkeen käytetään) haittavaikutuksista.
Haavat paranevat helpommin, verenkierto ja yleiskunto kohentuvat ja toivut leikkauksesta nopeammin, kun et polta tupakkaa. Tupakoinnin lopettaminen vähentää pitkällä aikavälillä myös sydän- ja verisuonitauteihin ja syöpään sairastumisen riskiä.
Jos tarvitset tukea tupakoinnin lopettamiseen, tästä saat apua
Päivitetty 24.1.2023