Siirry sivun sisältöön

Kroonisen munuaistaudin oireet

Lievä munuaistauti on oireeton. Oireita ilmaantuu yleensä vasta vaikeassa vajaatoiminnassa. Oireet ovat samankaltaisia riippumatta munuaisvaurion aiheuttaneesta sairaudesta.

Väsymys ja suorituskyvyn lasku ovat tavallisia oireita vaikeassa vajaatoiminnassa. Osalla potilaista esiintyy mielialamuutoksia, keskittymisvaikeuksia ja unihäiriöitä. Myös suonenvetoja ja ihon kutinaa voi esiintyä. Ruokahaluttomuus, pahoinvointi ja painonlasku ovat munuaistaudin myöhäisiä oireita. Tällöin ollaan jo lähellä dialyysihoitojen aloittamista.

Joissakin munuaistaudeissa virtsaan erittyy paljon valkuaista (proteiinia, albumiinia). Tällöin potilaalla voi esiintyä turvotuksia nilkoissa, säärissä ja silmäluomissa.

Monet potilaat pohtivat, voisiko selkäkipu johtua munuaissairaudesta. Joihinkin äkillisesti ilmaantuviin munuaistauteihin, kuten myyräkuumeeseen tai munuaistasoiseen virtsatieinfektioon (pyelonefriittiin) liittyy useinkin selkäkipua munuaisten seudussa, mutta sen sijaan kroonisen munuaistaudin yhteydessä selkäkipua ei yleensä esiinny.

Päivitetty 7.9.2022