Proteiinin ja fosforin saanti kroonisessa munuaistaudissa

Munuaispotilaan ruokavalio sisältää kohtuullisesti proteiinia ja niukasti fosforia.

Eläinkunnasta peräisin olevat ruuat sisältävät runsaasti proteiinia, josta syntyvää ureaa sairaat munuaiset poistavat puutteellisesti. Näin ollen lihan, kalan, siipikarjan, kananmunien ja maitovalmisteiden määrä päivittäisillä aterioilla on hyvä pitää kohtuullisena. Näin toimien fosforin saantikin pysyy helpommin sopivana, sillä proteiinipitoiset ruuat sisältävät yleensä myös runsaasti fosforia. Proteiinin saannin tarve muuttuu munuaisten vajaatoiminnan etenemisen myötä, ja dialyysihoitovaiheessa tarvitaan uudelleen ravitsemusterapeutin ohjausta proteiinimäärän optimoimiseksi.

Fosforia on myös viljassa ja siitä tehdyissä valmisteissa. Runsaskuituiset leivät, tummat pastatuotteet ja täysjyväjauhot ja -ryynit sisältävät enemmän fosforia kuin vaaleat, vähemmän kuitua sisältävät tuotteet. Tumma, hapatettu leipä ei kuulu munuaispotilaan päivittäiseen leipävalikoimaan. Leipätuotteet ja muut viljavalmisteet, kuten puurohiutaleet ja makaronit, on viisasta valita vaaleiden vaihtoehtojen joukosta.

Teollisuuden valmistamat lihajalosteet sisältävät usein tuplasti fosforia tuoreisiin raaka-aineisiin verrattuna. Tämä johtuu lisäaineena käytetyistä fosforiyhdisteistä, jotka ilmoitetaan pakkausmerkinnöissä maininnalla fosfaatti tai E-koodeilla, joista yleisimmät ovat E338-343 ja E450-452. Munuaispotilaan on hyvä välttää mahdollisuuksien mukaan tällaisia elintarvikkeita. Luomutuotteet eivät sisällä lisättyä fosforia.

Maitotuotteita voidaan korvata maidonkaltaisilla kaura- ja soijavalmisteilla, joita ei ole täydennetty kalsiumtrifosfaatilla. Juustoista on hyvä valita pehmeitä juustoja, kuten kotijuusto, kutunjuusto ja raejuusto. Sulatejuusto sisältää runsaasti sulatesuolojen osana fosforia eikä ole sen vuoksi munuaispotilaalle sopiva juusto.

Lääkärin määräämät fosforinsitojat otetaan aterioiden yhteydessä lääkärin ohjeen mukaan.

ruokavalio; ravitsemus; Ravitsemushoito; munuaissairaus; krooninen; krooninen munuaistauti; krooninen munuaisten vajaatoiminta; proteiini; fosfori; munuaistauti

Kyllä

Päivitetty  8.9.2022