Siirry sivun sisältöön

Lääkehoidon toteutus munuaissiirron jälkeen

Munuaissiirtopotilaan on syötävä lääkkeitä säännöllisesti lääkärin ohjeiden mukaan. Lääkehoito on osa munuaissiirtopotilaan arkielämää.

Hyljinnänestolääkkeiden käytön lisäksi on tärkeää, että verenpaine, kolesteroli ja verensokeri ovat hallinnassa. Vain otettu lääke auttaa, joten hoidon toteutuminen on keskeinen osa terveyttä!

Jos hyljinnänestolääke otetaan kerran päivässä ja sen unohtuminen huomataan alle 12 tuntia ennen seuraavaa annosta, ei unohtunutta annosta kannata ottaa. Jos lääkkeen unohtuminen huomataan yli 12 tuntia ennen seuraavan annoksen ottoaikaa, unohtunut annos otetaan heti. Jos hyljinnänestolääke otetaan kaksi kertaa päivässä ja unohdus huomataan

  • alle 2 tuntia myöhemmin kuin lääke piti ottaa: otetaan heti normaali annos ja seuraava annos tavallisesti

  • 2–6 tuntia myöhemmin kuin lääke piti ottaa: otetaan puolet normaalista annoksesta heti ja seuraava annos tavallisesti

  • yli 6 tuntia myöhemmin kuin lääke piti ottaa: unohdettua annosta ei oteta, vaan seuraava annos otetaan pari tuntia aikaisemmin ja siirrytään tavanomaiseen aikatauluun seuraavana päivänä.

Missään tapauksessa ei oteta kaksinkertaista hyljinnänestolääkeannosta! Jos kaksi peräkkäistä annosta unohtuu, on suositeltavaa ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin.

Vinkki: Jos lääkkeenoton muistaminen tuntuu hankalalta, voit asettaa puhelimeesi muistutuksen.

Jos olet oksentanut puolen tunnin sisällä lääkkeidenoton jälkeen, lääkkeet eivät ole todennäköisesti ehtineet imeytyä ja ne voi ottaa uudestaan. Jos lääkkeet ovat pysyneet sisällä yli puoli tuntia, ei uutta annosta tarvita. Ripulin aikana on tärkeää juoda riittävästi. Mikäli tilanne pitkittyy, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin.

Vaikka unohdettu lääkeannos ei aiheuta välittömiä oireita, hyljintä voi kehittyä salakavalasti. Jos lääkehoidon noudattaminen on vaikeaa, siitä pitää keskustella lääkärin kanssa. On tärkeää tietää itse lääkityksensä ja pitää huolta reseptien voimassaolosta. Reseptien voimassaolon voi tarkistaa OmaKanta.fi-nettisivustosta.

Päivitetty 3.2.2023