Kaikille munuaissiirtopotilaille suositeltavat rokotukset
Rokotussuoja täydennetään tarvittaessa jo ennen munuaissiirtolistalle asettamista, koska kaikkia rokotteita ei munuaissiirron jälkeen voida turvallisesti käyttää. Kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotteet ovat maksuttomia, ja ne saadaan terveysasemalta.
Munuaissiirtoon meneville potilaille suositellaan pneumokokkirokotusta sekä influenssarokotusta. Munuaissiirron jälkeen suositellaan vuosittain influenssarokotusta ja puoli vuotta leikkauksen jälkeen pneumokokkirokotuksen tehostetta, jonka jälkeen annetaan 5 vuoden välein. Covid19-rokotteet suositellaan kaikille munuaisten vajaatoimintaa sairastaville. Yksilöllisen tarpeen mukaan harkitaan esimerkiksi hepatiittirokotusta tai puutiaisaivokuumerokotetta.
Rokotukset elinsiirtopotilaille erikoistapauksissa
Alle 25-vuotiaille suositellaan rokotetta papilloomavirusta vastaan. Jos potilaalla ei ole ennestään immuniteettia vesirokkoa tai tuhkarokkoa vastaan, rokotukset on annettava hyvissä ajoin ennen siirtoleikkausta. Tarvittaessa immuniteetin olemassaolo voidaan varmistaa vasta-ainetutkimuksella. Vyöruusurokotteen (ei-sisältävä virus) voi hakea kaikki elinsiirron saaneet aikuiset.
Rokotteet, joita ei saa antaa munuaissiirron jälkeen
Eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia sisältävät rokotteet ovat munuaissiirron jälkeen kiellettyjä. Tällaisia ovat muun muassa BCG- (tuberkuloosi), MPR- (tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko), keltakuume-, heikennettyvirusta sisältävä vyöruusu-, isorokko-, rotavirus- sekä suun kautta annettavat polio- ja lavantautirokotteet.
Tarvitseeko munuaissiirtopotilaan perheenjäseniä rokottaa?
Influenssarokote suositellaan otettavaksi vuosittain. Vesirokkorokotetta suositellaan niille perheenjäsenille, jotka eivät ole aiemmin vesirokkoa sairastaneet. Elinsiirtopotilaan tulisi välttää vähintään viikon ajan läheistä kontaktia lemmikkieläinten kanssa, jotka ovat saaneet elävää virusta sisältäviä rokotteita.