Siirry sivun sisältöön

Akuutin munuaisvaurion oireet

Munuaisvaurio voi olla aluksi hyvin vähäoireinen. Jos huomaat sinulle uusia oireita ja mietit niiden munuaisperäisyyttä, ota yhteyttä terveydenhuoltoon.

Akuutti munuaisvaurio voi olla alkuun oireeton. Vaikeutuva munuaisvaurio voi aiheuttaa huonovointisuutta, väsymystä, turvotuksia, hengenahdistusta, ruokahaluttomuutta, pahoinvointia ja oksentelua. Virtsaneritys voi vähentyä, mutta joskus se voi säilyä normaalina. Munuaisvaurion taustalla oleva syy voi aiheuttaa lisäksi kuumetta, hengitystieoireita, päänsärkyä, ripulia, virtsaamisvaikeuksia, iho-oireita tai lihas- ja nivelkipuja. Lisäksi joskus voi ilmaantua lihaskramppeja tai sekavuutta. Verenpaine voi nousta tai olla normaalia matalampi riippuen munuaisvaurion taustalla olevasta syystä.

Jos olet huonovointinen ja huomaat itselläsi akuuttiin munuaisvaurioon sopivia oireita, sinun on tärkeää hakeutua tutkimuksiin. Erityisesti pitkäaikaista munuaistautia sairastavien tai aiemmin akuutin munuaisvaurion sairastaneiden tulee hakeutua tutkimuksiin lievissäkin uusissa, munuaisvaurioon viittaavissa oireissa. Mitä varhaisemmin vaurio todetaan, sitä nopeammin hoito saadaan käyntiin ja sitä paremmin munuaiset toipuvat vauriosta!

Päivitetty 12.10.2022