Siirry sivun sisältöön

Yleistä elämästä kroonisen munuaistaudin kanssa

Itsensä hoitaminen on tärkeää. Lääkehoidon ja ruokavalion lisäksi hyvinvoinnin perustana ovat sopiva liikunta, riittävä uni ja lepo sekä sosiaaliset suhteet.

Tupakoimattomuus ja kohtuullinen alkoholin käyttö vaikuttavat hyvinvointiin. Ihosta ja hampaista huolehtiminen vähentävät tulehdusriskiä. Tulehdukset ovat haitallisia munuaisille ja heikentävät niiden toimintaa. Tulehdusten ehkäisemiseksi on tärkeää huolehtia rokotussuojasta.

Munuaistauti voi alkaa äkillisesti tai kehittyä vuosien tai jopa vuosikymmenten aikana.

Sairauden muuttaman elämäntilanteen jokainen ihminen kokee omalla persoonallisella tavallaan. On inhimillistä, että sairastunut kokee surua, ahdistusta ja uupumusta, kun tuttu ja turvallinen elämä muuttuu. Tilanne saattaa pelottaa ja voi tuntua väsymystä ja turhautuneisuutta, mikä on luonnollista.

Kannattaa ajatella, että voi elää täysipainoista elämää, mutta hoito ei ole koko elämä. Tärkeää on viettää mahdollisimman samanlaista elämää kuin ennenkin.

Pidä mahdollisuuksien mukaan kiinni omista harrastuksistasi ja ystävistäsi. Molemmat auttavat sinua elämään mahdollisimman normaalia, toimintakykyistä elämää ja estävät sairautta viemästä elämästäsi liian suurta osaa.

Päivitetty 8.9.2022