Siirry sivun sisältöön

Seksuaalisuus ja krooninen munuaistauti

Seksuaalisuus on tärkeä ihmisyyden osa, joka ei koskaan katoa, vaikka elämän varrella muuttuukin. Seksuaalinen hyvinvointi antaa voimaa sekä tukee toimintakykyä ja persoonallisuutta.

Seksuaalisuus on olennainen osa jokaisen ihmisen persoonallisuutta. Se on perustarve ja yksi ihmisyyden osa, jota ei voida erottaa muista elämän osa-alueista. Seksuaalisuus ei ole yhdynnän synonyymi. Seksuaalisuus on mukana energiassa, joka saa meidät etsimään rakkautta, ihmissuhteita, lämpöä ja läheisyyttä; se ilmenee tavassamme tuntea ja herättää tunteita sekä koskettaa toisiamme. Seksuaalisuus vaikuttaa ajatuksiin, tunteisiin, tekoihin ja reaktioihin sekä sitä kautta henkiseen ja ruumiilliseen terveyteemme." Maailman terveysjärjestön (WHO) määritelmä

Seksuaalisuus on osa ihmistä läpi koko elämän. Se muuntuu eri elämänvaiheissa, myös ikääntyessä. Pitkäaikainen munuaissairaus, siihen liittyvät lääkitykset ja henkinen kuormittavuus voivat aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta tai ongelmia seksuaalisissa toiminnoissa. Miesten erektiohäiriöitä voidaan tarvittaessa hoitaa lääkkein ja limakalvojen kuivuuden ollessa hankalaa voidaan käyttää liukastusvoiteita. Halu tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi ei häviä sairastumisen myötä. Jokainen kaipaa kosketusta, sekä nähdyksi ja kuulluksi tulemista. Tunteista puhuminen ja avoimuus ovat avainasemassa.

Päivitetty 8.9.2022