Siirry sivun sisältöön

Kenelle voidaan tehdä munuaissiirto

Potilaan terveydentila ja yleiskunto ratkaisevat soveltuvuuden munuaissiirtoon. Terveitä elintapoja kannattaa noudattaa myös munuaissiirrettä odottaessa.

Munuaissiirteistä on jatkuva pula ja uutta munuaista tarvitsevia potilaita on enemmän kuin luovuttajia. Munuaissiirto voidaan tehdä, jos

  • potilaan muu terveydentila on riittävän hyvä kestämään nukutuksen ja leikkauksen aiheuttaman rasituksen

  • potilaan terveydentila kestää munuaissiirron jälkeen tarvittavan elinikäisen hyljinnänestolääkityksen mahdolliset haittavaikutukset

  • potilas noudattaa lääkärin ja muun hoitohenkilöstön antamia ohjeita ja neuvoja sekä sitoutuu elinikäiseen päivittäiseen lääkehoitoon (immunosuppressiolääkkeet eli hyljinnänestolääkkeet)

Ikärajaa munuaissiirtoon ei ole, potilaan terveydentila ja yleiskunto ratkaisevat soveltuvuuden munuaissiirtoon. Iän karttuessa leikkaukseen liittyvät riskit kasvavat usein kuitenkin liian suuriksi ja leikkauksesta toipuminen saattaa käydä liian raskaaksi. Jos potilaalla on paljon sairauksia ja lääketieteellisiä ongelmia, saattaa pitkäaikainen dialyysihoito olla parempi vaihtoehto kuin elinsiirto.

Sairastunut ja heidän omaisensa voivat saada tietoa ja vertaistukea Uudenmaan munuais- ja maksayhdistyksen ja Munuais- ja maksaliiton sivuilta.

Päivitetty 24.1.2023