Gå till sidans innehåll

Njurtransplantation och munhälsa

Det mycket viktigt att njurtransplantationspatienter sköter sina tänder noggrant varje dag. Vissa läkemedel kan främja uppkomsten av hål i tänderna och tandköttsinflammation och öka risken för slemhinnesjukdomar i munnen.

Det är viktigt att njurtransplantationspatienter har en god munhygien. Borsta tänderna morgon och kväll med eltandborste och rengör mellan tänderna med tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste. Tandproteser ska rengöras noggrant med en borste och tandkräm efter varje måltid. Årliga tandläkarundersökningar är viktiga för att upptäcka dolda infektionshärdar. Även en tandlös mun måste undersökas regelbundet så att man kan bedöma behovet av att reparera eventuella proteser och hur slemhinnanorna mår.

Det första halvåret efter njurtransplantationen ges tandvård endast i brådskande fall. En patient med njursjukdom (som får dialysbehandling eller har genomgått en njurtransplantation) behöver en engångsdos antibiotika i samband med tandvård för att förhindra infektion.

Läkemedel och munhälsa hos njurtransplantationspatienter

Vissa läkemedel kan minska salivutsöndringen och orsaka muntorrhet. Detta ökar risken för hål i tänderna, tandköttsinflammation och slemhinnesjukdomar i munnen. Muntorrhet kan behandlas med munvårdsprodukter för känslig mun som fås från apoteket (bl.a. lågskummande tandkräm). En njurpatient får använda fluortandkräm, men inte fluortabletter som tas via munnen. Vissa läkemedel, till exempel ciklosporin och kalciumhämmare, kan orsaka förstoring av tandköttet. Om detta sker ska du diskutera med din nefrolog om det är möjligt att ändra din medicinering.

Uppdaterad 3.2.2023