Toimenpiteen tekee rytmikardiologi tätä tarkoitusta varten rakennetussa sydäntutkimuslaboratoriossa.
Nivustaipeen iho puudutetaan ja reisilaskimoon asetetaan ns. sisäänviejät, joiden kautta pehmeät ja taipuisat tutkimuskatetrit ja hoitokatetri ohjataan sydämen sisään röntgenläpivalaisun avulla. Katetrin liikuttelu verisuonessa on yleensä kivutonta.
Ohjattavalla hoitokatetrilla paikallistetaan eteis-kammiosolmuke. Tähän kohdistetaan radiotaajuusvirtaa niin, että eteis-kammiojohtuminen katkeaa. Toimenpide kestää noin tunnin.
Ablaatiohoidon mahdollisesti tuottama kipu estetään voimakkaalla suonensisäisesti annettavalla lääkityksellä.
Eteis-kammiosolmukkeen katetrihoitoon liittyvien vaarallisten komplikaatioiden riski, kuten verenvuoto sydänpussiin, on erittäin pieni (<1 %).
Pienet mustelmat nivustaipeessa ovat tavallisia ja vaarattomia. Sen sijaan verenvuoto pistokohdasta tai suuri ja aristava ihonalainen verenpurkauma on aihe ottaa yhteyttä toimenpideyksikköön.
Kotiin pääsee samana tai seuraavana päivänä. Kotiutumisen jälkeen voi kävellä normaalisti, voimakkaita ponnisteluja on hyvä välttää muutaman päivän ajan nivusen pistopaikan takia.
Sairausloman tarve ratkaistaan yksilöllisesti. Mikäli ennen toimenpidettä on ollut sydämen vajaatoimintaan viittaavia oireita, toipuminen voi olla hitaanpaa.
Toimenpide ei poista verenohennuslääkityksen tarvetta, vaan se jatkuu entiseen tapaan.
Katetriablaation jälkeen sydämen syketaajuus määräytyy tahdistimeen ohjelmoidun taajuuden perusteella. Tahdistimen tahdistustaajuus ohjelmoidaan tavallista korkeammalle seuraavaan tahdistinkontrolliin saakka, joka on yleensä 1-3 kuukauden kuluttua toimenpiteestä. Tämän jälkeen tahdistinkontrollit jatkuvat tavalliseen tapaan.