Laboratoriotutkimukset
Raskauden aikaisia veriryhmä- ja vasta-aineseulontoja tehdään kaikille raskaana oleville. Raskauden alkuvaiheessa otettavasta verinäytteestä tehtävän seulonnan avulla on tarkoitus löytää ne äidit, joiden lapsella on vaara sairastua sikiön ja vastasyntyneen hemolyyttiseen tautiin eli tilaan, jossa sikiön tai vastasyntyneen punasolut hajoavat.
Näyte otetaan kaikista neuvolassa käyneistä äideistä raskausviikoilla 8-12. Tarvittaessa otetaan lisänäytteitä raskauden myöhemmissä vaiheissa.
Raskauden aikana tehdään myös lähes kaikille raskaana oleville 2 tunnin sokerirasituskoe. Sokerirasituskokeella voidaan todeta raskausdiabetes. Äitiysneuvola antaa lähetteen ja ohjeistaa laboratoriossa tehtävään sokerirasituskokeeseen. Sokerirasituskokeessa otetaan 12 tunnin paastosokerinäyte ja sen jälkeen juodaan 75 grammaa glukoosia sisältävä liuos. Verensokerinäyte otetaan 1 ja 2 tunnin kuluttua liuoksen juomisesta.
Raskauden aikana voidaan laboratoriotutkimukset yleensä tehdä ilman rajoituksia.
Kuvantamistutkimukset
Mikäli tiedät tai epäilet olevasi raskaana, kerro asiasta sinua hoitavalle lääkärille tai viimeistään kuvantamisen tutkimukseen tullessasi. Sinut tutkimukseen lähettävä lääkäri ja tarvittaessa kuvantamistutkimuksesta vastaava lääkäri päättävät sinulle soveltuvan kuvausmenetelmän.
Ultraäänitutkimuksia voidaan tehdä raskaana oleville. Raskauden seurannan ultraäänitutkimukset tehdään äitiysneuvolassa.
Raskaus ei estä vatsan alueen ulkopuolelle tehtäviä röntgenkuvauksia, sillä sikiön saama säteilyannos on niissä merkityksetön.
Röntgenkuvauksen tai tietokonetomografiatutkimuksen kohdistuessa vatsan tai lantion alueelle, kuvauksestasi vastaava lääkäri huomioi tilanteen aina tapauskohtaisesti. Yleensä tällöin pyritään mahdollisuuksien mukaan käyttämään jotakin muuta tutkimusmenetelmää. Mikäli olet menossa vatsan tai lantion alueen röntgenkuvaukseen tai tietokonetomografiatutkimukseen, varmistathan ennen kuvauksen tekemistä, että sinua hoitava henkilökunta on tietoinen raskaudestasi.
Magneettikuvaus voidaan tehdä raskauden kaikissa vaiheissa, jos äidin sairaus edellyttää tutkimusta. Magneettikuvausta pyritään alkuraskauden aikana varmuuden vuoksi välttämään, jos tutkittavana on sairaus tai vaiva, jonka tutkimista voidaan ongelmitta siirtää.
Magneettitehosteainetta ei suositella käytettäväksi raskauden aikana, mutta äidin sairauden vuoksi tästäkin voidaan harkitusti poiketa. Imetyksen aikana sen käytölle ei ole estettä.
Isotooppi- ja PET-tutkimuksia raskaana oleville tehdään vain poikkeustapauksissa.
Jos tutkimukseen tulo mietityttää, voit aina kysyä lisätietoa sinua hoitavalta lääkäriltä tai kuvantamisen tekevän tutkimusyksikön henkilökunnalta.