Siirry sivun sisältöön

Tietokonetomografia- eli TT-tutkimus

Tietokonetomografia eli TT on tutkimus, jossa röntgensäteilyn avulla otetaan kuvia halutulta alueelta.

Tutkimuksella saadaan yksityiskohtaista tietoa kehon rakenteista kuten sisäelimistä, verisuonista ja luista.

Tietokonetomografialla tutkitaan muun muassa:

  • luunmurtumia

  • sisäelinvaurioita

  • verenkierron ongelmia

  • aivohalvauksia

  • syöpiä

Tietokonetomografiasta käytetään myös nimiä viipalekuvaus ja tietokonekerroskuvaus.

Tietokonetomografiassa voidaan käyttää laskimoon annosteltavaa varjoainetta, joka lisää verisuonten näkymistä tai suoliston erottumista.

Katso video: Tietokonetomografia eli TT. Videon on tuottanut OYS ja siinä on suomenkielinen tekstitys.

Tarkasta saamastasi potilasohjeesta, miten tutkimukseen tulee valmistautua. Osaan tutkimuksista ei tarvita valmistautumista, mutta toisia tutkimuksia varten sinua voidaan pyytää olemaan esimerkiksi ravinnotta.

Tutkimuksessa voidaan käyttää laskimoon annettavaa jodipitoista varjoainetta, jonka vuoksi sinulta kysytään allergioista. Jos sinulla on todettu yliherkkyys jodipitoiselle varjoaineelle, niin kerro siitä lähettävälle lääkärille tutkimusta varatteessa ja röntgenhoitajalle tullessasi tutkimukseen.

Varjoaine poistuu elimistöstä munuaisten kautta. Jos munuaiset toimivat huonosti, voi varjoaineen poistuminen hidastua merkittävästi. Jos munuaistesi toiminta täytyy varmistaa, niin sinua pyydetään käymään laboratoriotutkimuksissa ennen tietokonetomografiatutkimusta.

Mikäli tiedät tai epäilet olevasi raskaana, kerro asiasta sinua hoitavalle lääkärille tai viimeistään tutkimukseen tullessasi.

Kuvauksen aikana makaat selälläsi tasaisella tutkimuspöydällä, joka liikkuu hitaasti rengasmaisen kuvauslaitteen läpi. Kuvauslaite on molemmista päistä avoin, eikä ahtaanpaikankammosta kärsivillä ole yleensä vaikeuksia olla kuvauksessa.

Itse kuvausaika on lyhyt, mutta koska esivalmistelut vievät aikaa, varaa riittävästi aikaa tutkimuksessa käymiseen.

Kuvauksen aikana sinun tulee olla liikkumatta, jotta kuvat onnistuvat. Sinua saatetaan pyytää hengittämään sisään tai ulos, tai pidättämään hengitystäsi kuvauksen eri vaiheissa.

Tarvittaessa tietokonetomografiatutkimuksessa käytetään varjoainetta, joka lisää verisuonten näkymistä tai eri elinten erottumista. Varjoaine voidaan antaa kanyylin kautta laskimoon tai suun kautta (suolistovarjoaine). Laskimon kautta annettu varjoaine saattaa aiheuttaa hetkellisen lämmöntunteen ja metallin maun suussa.

Tietokonetomografiatutkimus ei yleensä vaadi jälkiseurantaa eikä aiheuta rajoituksia normaaliin elämiseen. Jos tutkimuksessa on käytetty varjoainetta, sinua kehotetaan juomaan normaalia runsaammin vettä. Vesi nopeuttaa varjoaineen poistumista elimistöstä.

Mikäli kuvauksessa käytettiin varjoainetta, sinua voidaan pyytää odottamaan jonkin aikaa. Tällä varmistetaan, ettei sinulle tule aineesta allergista reaktiota. Varjoaine on normaalisti täysin vaaratonta ja tulee ulos virtsan mukana.

Radiologi eli röntgenlääkäri katsoo ja tulkitsee kuvat sekä kirjoittaa niistä lausunnon.

Sinut tutkimukseen lähettänyt lääkäri kertoo tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Tietokonetomografia on nopea, kivuton ja turvallinen tutkimustapa. Jos tutkimuksessa käytettiin varjoainetta, on kuitenkin olemassa pieni riski, että olet aineelle allerginen. Tällöin vointiasi seurataan jonkin aikaa kuvauksen jälkeen. Mahdollisia reaktioita voidaan ehkäistä ja hoitaa lääkityksellä.

Tietokonetomografiassa käytetään röntgensäteilyä. Kuvauksesta saatavan säteilyn määrä vaihtelee muun muassa sen mukaan, miten laaja tutkimus on kyseessä.

Tietokonetomografian säteilyannos ja mahdollinen säteilystä aiheutuva riski on pieni. Jos säteily mietityttää, voit aina kysyä lisätietoa sinua hoitavalta lääkäriltä tai röntgenin henkilökunnalta.

Päivitetty 10.3.2023