Siirry sivun sisältöön

Kudos- ja solunäytteet

Erilaisissa pientoimenpiteissä ja leikkauksissa otetut kudos- ja solunäytteet tutkitaan patologian laboratoriossa, jossa tautioppiin perehtynyt lääkäri eli patologi antaa näytteestä lausunnon.

Kudosnäytteitä ovat esimerkiksi ihonäytteet, kuten poistetut luomet, pateista otetut koepalat, tähystysten yhteydessä otetut koepalat tai leikkauksessa poistetut elimet. Solunäytteitä ovat esimerkiksi ohutneulalla otetut imunäytteet, yskös- ja virtsanäytteet ja gynekologiset irtosolu- eli papa-näytteet.

Kudos- tai solunäytteitä voidaan ottaa perusterveydenhuollossa, sairaalan polikliinisen vastaanoton yhteydessä sekä vaativammissa tapauksissa eri kuvantamistekniikoin ohjatusti radiologialla ja kirurgisesti leikkaussaleissa. Näytteitä otetaan myös laboratorioiden omissa toimipisteissä.

Kasvaimesta voidaan ottaa koepala eli biopsia koepalaneulalla tai ihosta stanssilla. Riippuen näytteenottokohteesta voidaan ottaa joko kudos- tai solunäyte. Solunäyte imetään ohuella neulalla kasvaimesta, mutta solunäyte on diagnostiselta arvoltaan usein rajallinen. Usein tarkempaan diagnoosiin päästään hieman isompikokoisella kudosnäytteellä eli karkeaneulanäytteellä.

Näytteet tutkitaan ja lausutaan patologian laboratoriossa.

Päivitetty 10.3.2023