Siirry sivun sisältöön

Sydämen magneettitutkimus

Sydämen magneettitutkimus antaa tarkkaa tietoa sydämen rakenteista ja toiminnasta.

Tutkimuksen tarkoitus

Tutkimusta käytetään yhä useammin sydänsairauden syyn selvittelyssä, mikäli se ei ole selvinnyt ultraäänitutkimuksen ja muiden perusselvittelyiden jälkeen.

Magneettitutkimus perustuu voimakkaan magneettikentän aiheuttamiin signaaleihin kudoksesta ja sillä on hyvä erotuskyky muun muassa sydämen rakenteisiin.

Tutkimuksen kulku

Koska tutkimuksessa ollaan tekemisissä voimakkaan magneettikentän kanssa, kaikki metallia sisältävät esineet kuten kellot, silmälasit, irrotettavat hammasproteesit, korut, matkapuhelimet sekä kaikki pankkikortit tulee jättää pois ennen tutkimushuoneeseen astumista.

Sydämen sisäiset metalliesineet kuten sepelvaltimoiden stentit tai tahdistinjohdot eivät ole este magneettitutkimukselle, mutta tahdistinjohdot voivat aiheuttaa häiriöitä kuvanlaatuun ja tahdistin pitää tarkastaa ennen ja jälkeen tutkimuksen.

Magneettitutkimuslaite on ontto noin 2 m pitkä putki, jonka sisälle sinut asetellaan makaamaan. Putken halkaisija on 60 tai 70 cm ja se on molemmista päistä avoin, hyvin valaistu sekä ilmastoitu.

Sydämen magneettitutkimuksessa annetaan useimmiten tehosteainetta, jota varten käsivartesi laskimoon asetetaan kanyyli. Rintakehällesi kiinnitetään EKG-kaapelit ja rinnan päälle asetetaan niin sanottu kuvauskela.

Tutkimuksen aikana kuvauslaite pitää voimakasta ääntä, jonka takia korville laitetaan kuulosuojaimet. Sydämen magneettitutkimus kestää noin 45 minuuttia ja sen jälkeen ei tarvita seurantaa.

Sinut tutkimukseen lähettänyt lääkäri kertoo tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Päivitetty 10.3.2023