Laboratoriotutkimukset

Laboratoriot ovat laatineet potilasohjeita laboratoriotutkimuksiin valmistautumiseksi. Voit pyytää kirjallisen ohjeen lääkäriltä tai hoitajalta, joka ohjaa sinut laboratoriotutkimuksiin.

Laboratoriotutkimuksiin tarvitaan aina lääkärin lähete. Lääkärisi tekee päätöksen lähettää sinut tutkimuksiin. Lähete on yleisimmin sähköisesti tietojärjestelmään tehty lähete tai tarvittaessa paperilähete.

Monet tekijät, kuten ruokailu, ruumiillinen rasitus, stressi, kahvi, tupakka, alkoholi ja lääkkeet (myös luontaistuotteet, vitamiinit) vaikuttavat laboratoriotutkimusten tuloksiin. Vältä tupakointia, alkoholia ja voimakasta ruumiillista rasitusta näytteenottoa edeltävän vuorokauden aikana.

Juuri ennen näytteenottoa on suositeltavaa istua rauhassa noin 15 minuuttia verenkierron tasaantumiseksi.

Suurin osa laboratoriotutkimuksista ei vaadi paastoamista ja ne voidaan ottaa mihin aikaan vain. Useissa laboratorioissa on ruuhkaisinta aamuisin klo 7-9. Jos tutkimukset eivät vaadi paastoamista tai aamunäytteenottoa, kannattaa välttää tuota aikaa. Tarkista, voiko omaan laboratorioosi varata ajan etukäteen, niin vältyt odottamiselta.

Paastoaminen tai näytteenotto tiettyyn aikaan

Osa laboratoriotutkimuksista edellyttää paastoamista ennen näytteenottoa. Tämä tarkoittaa, että sinun tulisi olla syömättä 10-12 tuntia ennen näytteenottoa. Paaston aikana voit juoda lasillisen vettä.

Jotkut laboratoriotutkimukset edellyttävät näytteenottoa tiettyyn kellonaikaan. Lääkäri tai hoitaja ohjaa sinut tulemaan laboratorioon määrättyyn kellonaikaan näissä tutkimuksissa.

Laboratoriotutkimukset ja lääkkeet

Lääkkeet voi yleensä ottaa ennen laboratoriotutkimuksia normaalisti, ellei lääkärin kanssa ole toisin sovittu. Mikäli verinäyte otetaan jonkun lääkeaineen pitoisuuden arvioimiseksi, ota lääke vasta verinäytteenoton jälkeen ellei hoitava lääkäri anna muunlaista ohjetta. Näytteenottaja voi ennen näytteenottoa tiedustella sinulta lääkkeiden otosta.

Virtsan solujen tai bakteerien tutkimista varten virtsan tulisi olla rakossa vähintään 4 tuntia ennen näytteenottoa. Tällöin tutkittavat aineet väkevöityvät virtsassa ja tutkimustulos on luotettavampi.

Jos olet saanut laboratoriosta tarvikkeet ja ohjeet virtsanäytteenottoon kotona, varaudu virtsanäytettä laboratorioon tuodessasi kertomaan näytteenoton kellonaika ja aika (tunteja), jonka virtsa oli ollut rakossa ennen näytteenottoa.

Joihinkin virtsatutkimuksiin tarvitaan tietyn ajan kestävä keräys, jolloin kaikki virtsa otetaan talteen. Näihin tutkimuksiin saat aina erilliset ohjeet ja tarvikkeet.

 

Kyllä

Päivitetty  24.9.2019