Varjo- ja tehosteaineet

Kuvantamistutkimuksissa tarvitaan usein tehosteaineita eli niin sanottuja varjoaineita. Tehosteaineen avulla huonosti erottuvat rakenteet saadaan paremmin erottumaan toisistaan.

Röntgenkuvausten tehosteaineet

Tietokonetomografia- ja läpivalaisututkimuksissa sekä toisinaan röntgentutkimuksissa käytetään jodipitoisia tehosteaineita. Useimmiten tehosteaine annetaan kanyylin kautta laskimoon.

Erityistilanteessa tehosteainetta saatetaan annostella ruoansulatuskanavaan (suun/katetrin kautta) tai virtsarakkoon katetrin avulla. Laskimon kautta annettu varjoaine saattaa aiheuttaa hetkellisen lämmöntunteen ja metallin maun suussa.

Varjoaine poistuu elimistöstä munuaisten kautta virtsan mukana. Jos munuaiset toimivat huonosti, voi varjoaineen poistuminen hidastua merkittävästi. Jos on tarvetta varmistaa, että munuaisesi toimivat normaalisti, sinua pyydetään käymään laboratoriotutkimuksissa ennen kuvantamistutkimusta.

Jodipitoiset varjoaineet eivät ole vaarallisia, mutta ne saattavat joskus aiheuttaa allergisen reaktion. Yleensä sivuvaikutukset ovat lieviä yliherkkyysreaktioita, esimerkiksi nokkosihottumaa tai pahoinvointia.

Näitä reaktioita voidaan kuitenkin ehkäistä ja hoitaa lääkityksellä. Tästä syystä on tärkeää kertoa kuvantamisyksikön henkilökunnalle, jos tiedät olevasi allerginen jodipitoiselle varjoaineelle.

Magneettikuvausten tehosteaineet

Magneettitutkimuksissa tehosteaineena käytetään erilaisia gadoliniumyhdisteitä. Tehosteaine annetaan kanyylin kautta laskimoon.

Yleisimmät magneettitehosteaineet poistuvat elimistöstä virtsan mukana. Magneettitehosteaineet ovat yleensä hyvin siedettyjä ja vakavat allergiset reaktiot ovat harvinaisia.

Ultraäänitutkimusten tehosteaineet

Ultraäänitutkimuksissakin voidaan tarvittaessa käyttää laskimon kautta annettavaa tehosteainetta. Ultraäänitehosteaineet sisältävät mikroskooppisen pieniä kaasukuplia, jotka tehostavat ultraäänianturiin palaavaa ja kuvassa näkyvää kaikua.

Mikrokuplat poistuvat elimistöstä keuhkojen kautta uloshengityksen mukana. Ultraäänitutkimuksissa käytetyt tehosteaineet ovat turvallisia, eikä niiden käyttöön liity juurikaan riskejä.​​​​

Kuvantamisessa tarvitaan usein tehosteaineita. Niiden avulla huonosti erottuvat rakenteet saadaan paremmin näkymään. ​​​
 

Kyllä

Päivitetty  24.9.2019