Siirry sivun sisältöön

Varjo- ja tehosteaineet tutkimuksissa

Kuvantamistutkimuksissa tarvitaan usein tehosteaineita eli niin sanottuja varjoaineita. Tehosteaineen avulla huonosti erottuvat rakenteet saadaan paremmin erottumaan toisistaan.

Röntgentutkimusten tehosteaineet

Tietokonetomografia- ja läpivalaisututkimuksissa sekä toisinaan röntgentutkimuksissa käytetään jodipitoisia tehosteaineita. Tehosteaine annetaan kanyylin kautta yleensä kyynärtaipeen laskimoon.

Erityistilanteessa tehosteainetta saatetaan annostella ruoansulatuskanavaan suun tai katetrin kautta ja virtsarakkoon katetrin avulla. Laskimon kautta annettu varjoaine saattaa aiheuttaa hetkellisen lämmöntunteen ja metallin maun suussa.

Varjoaine poistuu elimistöstä munuaisten kautta virtsan mukana. Jos munuaiset toimivat huonosti, voi varjoaineen poistuminen hidastua merkittävästi. Mikäli on tarvetta varmistaa, että munuaisesi toimivat normaalisti, sinua pyydetään käymään laboratoriotutkimuksissa ennen kuvantamistutkimusta. Suun kautta annettu varjoaine poistuu ulosteen mukana.

Jodipitoiset varjoaineet eivät ole vaarallisia, mutta ne saattavat joskus aiheuttaa allergisen reaktion. Yleensä sivuvaikutukset ovat lieviä yliherkkyysreaktioita, esimerkiksi nokkosihottumaa tai pahoinvointia.

Allergiareaktioiden hoitamiseen on varauduttu kaikissa yksiköissä eli reaktioita voidaan ehkäistä ja hoitaa lääkityksellä. Tästä syystä on tärkeää kertoa kuvantamisyksikön henkilökunnalle, jos tiedät olevasi allerginen jodipitoiselle varjoaineelle.

Magneettitutkimusten tehosteaineet

Magneettitutkimuksissa tehosteaineena käytetään erilaisia gadoliniumyhdisteitä. Tehosteaine annetaan kanyylin kautta yleensä kyynärtaipeen laskimoon.

Yleisimmät magneettitehosteaineet poistuvat elimistöstä virtsan mukana. Magneettitehosteaineet ovat yleensä hyvin siedettyjä ja vakavat allergiset reaktiot ovat harvinaisia.

Ultraäänitutkimusten tehosteaineet

Ultraäänitutkimuksissakin voidaan tarvittaessa käyttää yleensä kyynärtaipeen laskimon kautta annettavaa tehosteainetta. Ultraäänitehosteaineet sisältävät mikroskooppisen pieniä kaasukuplia, jotka tehostavat ultraäänianturiin palaavaa ja kuvassa näkyvää kaikua.

Mikrokuplat poistuvat elimistöstä keuhkojen kautta uloshengityksen mukana. Ultraäänitutkimuksissa käytetyt tehosteaineet ovat turvallisia ja hyvin siedettyjä, mutta hyvin pieni allergisen reaktion riski on mahdollinen.

Päivitetty 10.3.2023