Laboratoriotutkimusten erikoisalat

Tältä sivulta löydät lisätietoa laboratoriotutkimusten erikoisaloista.

 

Haitarin otsikkotaso2
Kliininen kemia ja hematologia

Kliinisen kemian ja hematologian laboratoriotutkimukset ovat keskeisessä roolissa sairauksien diagnostiikassa, seurannassa ja riskin arvioinnissa.

Kliinisen kemian perusanalytiikka käsittää mm. neste- ja elektrolyyttitasapainoa sekä maksan ja munuaisten toimintaa kuvaavia tutkimuksia, tulehdusmerkkiaineita ja virtsan kemiallisia tutkimuksia. Lisäksi tehdään hormoni-, lääkeaine- ja kasvainmerkkiainetutkimuksia ja aineenvaihduntasairauksien tutkimuksia.

Hematologian tutkimuksiin kuuluvat mm. verenkuvatutkimukset, veren ja luuytimen solumorfologia, hematologisten syöpien (esim. leukemia) diagnostiikka, hyytymistutkimukset ja verensiirto- tutkimukset.

Kliininen mikrobiologia

Kliinisen mikrobiologian laboratoriossa tehdään bakteriologian, virologian, infektioserologian, autoimmuunisairauksien, mykologian ja parasitologian laboratoriotutkimuksia. Laboratoriossa selvitetään esimerkiksi onko kyseessä bakteerin, sienen tai viruksen aiheuttama tauti.

Patologia

Patologian laboratorioissa tutkitaan solu- ja kudosnäytteitä. Kudosnäytteet, esimerkiksi iho-, kasvain-, ja tähystysnäytteet, valmistetaan histologian laboratoriossa mikroskopointia varten objektilasille.

Patologi antaa tarkastellusta näytteestä lausunnon. Solunäytteet, esimerkiksi virtsa- ja yskösnäytteet sekä kohdunkaulan irtosolu eli Papa–näytteet, valmistetaan sytologian laboratoriossa objektilaseille, jotka esitarkastaja tarkastaa ja patologi antaa lausunnon.

Kliininen genetiikka

Kliinisen genetiikan laboratoriossa toiminta keskittyy geneettisten sairauksien diagnostiikkaan, sairauden periytymisen selvittämiseen suvussa ja neuvontaan.

Genetiikan laboratorion tehtävänä on ihmisen perimään kohdistuvien laboratoriotutkimusten avulla auttaa potilaan sairauden tai alttiuden diagnostiikassa ja seurannassa sekä yhä enenevässä määrin myös oikean ja yksilöllisen lääkehoidon valinnassa.

Hematologia; kliininen kemia; patologia; genetiikka; mikrobiologia; tutkimukset; laboratorio

Kyllä

Päivitetty  10.3.2023