Siirry sivun sisältöön

Ohutsuolen magneettitutkimus

​​Magneettitutkimus on säderiskitön ohutsuolen kuvantamismenetelmä. Tutkimuksen aiheena on erityisesti Crohnin tauti, joka edellyttää toistuvia kuvauksia nuorilla aikuisilla ja jopa lapsilla.

Magneettitutkimus on elimistön magneettisiin ominaisuuksiin perustuva kuvausmenetelmä. Tutkimuksessa ei käytetä röntgensäteilyä. Magneettitutkimuksessa (MK) saadaan tarkkoja anatomisia ja osin toiminnallisiakin kuvia ohutsuolesta.

Tutkimuksen tarkoitus

Tutkimuksen aiheena on erityisesti Crohnin tauti, joka edellyttää toistuvia kuvauksia nuorilla aikuisilla ja jopa lapsilla. Magneettikuvauksella voidaan selvittää myös toistuvien tukosoireiden syytä ja etsiä ohutsuolen kasvaimia.

Tutkimuksen kulku

Kuvauksen ajaksi sinut siirretään tutkimuspöydälle putkimaiseen kuvauslaitteeseen, joka on valaistu ja ilmastoitu. Tutkimuksen aikana annetaan tehosteainetta käsivarren verisuoneen. Tutkimus on kivuton ja kestää 30 – 90 minuuttia.

Kuvauslaitteesta kuuluu kuvasarjojen aikana melko voimakas nakuttava ääni. Radion kuuntelu on mahdollista tutkimuksen aikana, tai mukaan voi ottaa myös oman CD-levyn.

Ole etukäteen yhteydessä magneettitutkimusyksikköön, mikäli sinulla on kehon sisäisiä metalliosia (sydämentahdistin, proteesi, leikkausklipsi, kranaatinsirpaleita, lääkeainepumppu jne.), sillä ne voivat olla esteenä tutkimukselle. Nivelproteesit eivät yleensä ole este kuvaukselle. Myös alkuraskauden aikana tutkimusta tulisi välttää. Kirjaa nämä asiat esitietolomakkeeseen.

Sinut tutkimukseen lähettänyt lääkäri kertoo tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Päivitetty 10.3.2023