Ohutsuolen kapselikameratutkimus

Ohutsuolen kapselikameratutkimuksen avulla voidaan tutkia koko ohutsuoli, mutta tutkimuksessa ei saada suolen pinnasta koepaloja.

Tutkimuksen tarkoitus

Tutkimuksella selvitetään ohutsuolen sairauksia, joita ei ole voitu muilla keinoin selvittää. Siinä kuvataan ohutsuolen seinämiä suolistossa suolen liikkeiden mukana kulkevalla kapselikameralla. Se ei korvaa tähystystutkimusta mahalaukusta (gastroskopia) ja paksusuolesta (kolonoskopia).

Tutkimusta ei tehdä raskauden aikana eikä se sovellu potilaille, joiden suolessa on ahtaumia tai kaventumia.

Tutkimuksen kulku

Kapselikameratutkimuksessa nielet ison vitamiinipillerin kokoinen kapselin, joka kulkeutuu suolistosi läpi ottaen samalla kuvia. Kapselikamera lähettää kuvia vastaanottimeen, joka on kiinnitetty vyötäröllesi. Seurantalaitteita pidetään noin kahdeksan tuntia.

Kapseli on kertakäyttöinen ja poistuu yleensä aina suolistosta ulosteen mukana. Hyvin harvoin, jos kapseli ei poistu luonnollista tietä, se pitää poistaa endoskooppisesti tai kirurgisesti.

Sinut tutkimukseen lähettänyt lääkäri kertoo tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Tutkimuksen yksityiskohdat saattavat vaihdella eri yksiköiden välillä. Tutustu aina hyvissä ajoin ennen tutkimusta saamaasi potilasohjeeseen.

ohutsuoli; kapselikameratutkimus

Kyllä

Päivitetty  10.3.2023