Siirry sivun sisältöön

Hereilläpysymistutkimus

Hereilläpysymistutkimuksella (MWT, Maintenance of Wakefulness Test) selvitetään kykyäsi pysyä valveilla yksitoikkoisissa tilanteissa.

Tutkimuksen tarkoitus

Hereilläpysymistestiä käytetään esimerkiksi selvitettäessä mahdollisuuksiasi saada ajokortti tai pitää se, jos sinulla on päiväaikaista väsymystä aiheuttava sairaus, esimerkiksi uniapnea tai narkolepsia.

Jos sinulla on jo ajokortti, hereilläpysymistestin lisäksi voidaan ajokykyäsi arvioida terveysperusteisella ajokyvyn arvioinnilla, jossa arvioidaan kykyäsi pysyä hereillä yksitoikkoisessa, pitkäkestoisessa maantieajossa. Jos kuitenkin vasta haet ajokorttia, hereilläpysymistestille ei ole vaihtoehtoja.

Tutkimuksen kulku

Tutkimusta ennen saat unipäiväkirjan, johon merkitset useamman päivän ajan nukkumisesi ja hereilläolojaksosi. Nuku tutkimusta edeltävällä viikolla mahdollisimman säännöllisesti. Mene tutkimusta edeltävänä yönä nukkumaan hyvissä ajoin, jotta olisit tutkimuspäivänä virkeä.

Hereilläpysymistestissä tehtäväsi on pysyä hereillä 40 minuutin ajan istuen paikoillasi lepotuolissa silmät auki hämärässä huoneessa. Yrityskertoja on päivän (klo 8-15) aikana neljä, aina kahden tunnin välein. Jos nukahdat testin aikana, sinut herätetään viimeistään 1,5 minuutin kuluttua.

Terve ihminen pysyy hereilläpysymistestissä hereillä keskimäärin noin puoli tuntia mutta vaihtelu on suurta. 5 prosenttia terveistä ihmisistä nukahtaa alle 13 minuutissa.

Turvalliseen autolla-ajoon riittäväksi rajaksi on esitetty esimerkiksi 20 minuuttia ja 33 minuuttia. Ammattimaiseen ajamiseen on suositeltu rajaksi jopa 40 minuuttia eli hereillä pysymistä läpi kaikkien yrityskertojen.

Sinut tutkimukseen lähettänyt lääkäri kertoo tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Päivitetty 10.3.2023