Siirry sivun sisältöön

Sydämen ultraäänitutkimus

Sydämen ultraäänitutkimuksessa eli kaikukuvauksessa selvitetään sydämen rakennetta ja toimintaa. Se on yksi tavanomaisimmista sydämen tutkimusmenetelmistä.

Lääkäri tekee sydämen ultraäänitutkimuksen liikuttelemalla ultraäänianturia rintakehäsi päällä, sinun maatessasi vasemmalla kyljellä. Tutkimuksen tekevä hoitoyksikkö lähettää yksityiskohtaiset ohjeet ajanvarauksen yhteydessä.

Tutkimukseen ei liity säteilyä, lämpöä eikä muitakaan epämiellyttäviä tuntemuksia. Tutkimuksen tekemistä eivät rajoita muut sairaudet tai raskaus. Tavanomainen sydämen ultraäänitutkimus ei edellytä sinulta mitään esivalmisteluja (vrt. ruokatorven kautta tehtävä tutkimus jäljempänä).

Ruokatorven kautta tehtävä ultraäänitutkimus

Kaikilla potilailla ei ultraäänellä saada hyvää näkyvyyttä. Suuri koko, ylipaino ja keuhkosairaudet ovat tavallisimmat huono näkyvyyden syyt. Lisäksi on tilanteita, jossa rintakehän läpi tehdyn ultraäänen näkyvyys tai erottelukyky eivät yksinkertaisesti riitä. Näissä tilanteissa ultraäänitutkimus voidaan tehdä ruokatorven kautta (transesofageaalinen tutkimus).

Tähän tutkimukseen sinun tulee olla syömättä ja juomatta vähintään neljän tunnin ajan. Nielu puudutetaan ja ruokatorveen viedään ultraäänianturi. Tutkimus on yleensä hiukan epämiellyttävä.

Ruokatorven kautta tehtävän tutkimuksen tavallisimmat syyt ovat tulehdusmuutosten etsiminen läpistä, hyytymien etsiminen sydämen eteisten korvakkeista, sekä rakennepoikkeavuuksien (esimerkiksi läppäviat) tarkempi analysointi.

Sinut tutkimukseen lähettänyt lääkäri kertoo tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Päivitetty 10.3.2023