Siirry sivun sisältöön

Lapsen EEG-tutkimus ja epilepsia

Lapsen neurologinen tutkimus ja aivosähkökäyrä eli EEG tehdään kaikille lapsille, joilla kohtausoireiden perusteella epäillään epilepsiaa tai halutaan poissulkea epilepsian mahdollisuus.

EEG-tutkimuksessa rekisteröidään samanaikaisesti aivosähkökäyrää ja videokuvaa. Lisäksi lasta testataan mahdollisten kohtausoireiden aikana. Lapsen vanhempi tai muu turvallinen aikuinen voi olla mukana tutkimuksessa. Jos kohtausoireiden ja EEG:n perusteella ei olla varmoja siitä, ovatko oireet epilepsiakohtauksia ja oireita on melko usein, voidaan tehdä tavalllista EEG-tutkimusta pidempi video-EEG-tutkimus.

Ei epileptisiä kohtauksellisia oireita ovat muun muassa tapaoireet (tic-oireet), ns. affektikohtaukset, unikauhukohtaukset ja pyörtyminen.

Monille tehdään myös aivojen magneettikuvaus eli MK. Näillä tarkennetaan minkä tyyppisestä epilepsiasta voisi olla kyse ja löytyykö sen taustalta selvää syytä epilepsialle.

Epilepsian taustalta voi löytyä kuvantamistutkimuksessa jokin aivojen rakenteellinen poikkeavuus, esimerkiksi aivojen kuorikerroksen kehityshäiriö, verenkiertohäiriön, infektion tai muun vaurion jälki.

Suurella osalla epilepsiaa sairastavista lapsista aivojen rakenteet ovat aivan normaalit.

Katso video: EEG-tutkimus lapselle. Videon on tuottanut Tyks ja siinä suomenkielinen tekstitys.

Päivitetty 10.3.2023