Siirry sivun sisältöön

Hyödynnä Tutkimukseen tulijan taloa potilastyössä

Tältä sivulta löydät vinkkejä siihen, miten voit parhaiten hyödyntää Tutkimukseen tulijan taloa työssäsi.

Tutkimukseen tulijan talo tarjoaa tukea ja ajantasaista tietoa laboratorio- ja kuvantamistutkimuksista. Potilaan voi ohjata katsomaan lyhytvideoita, joita talosta löytyy runsaasti ja niistä saa hyvän kuvan kyseisen tutkimuksen kulusta. Potilasta kannattaa muistuttaa, että tutkimusten yksityiskohdat saattavat vaihdella eri alueiden välillä. Oman hoidontarjoajan potilasohjeisiin tutustuminen hyvissä ajoin ennen tutkimusta on tärkeää.

Usein potilaita jännittää eri tutkimukset, varsinkin jos on tulossa kyseiseen tutkimukseen ensimmäistä kertaa. Monet aikuiset, nuoret ja lapset kärsivät neulapelosta ja ahtaanpaikankammo on aika yleinen ongelma väestössä. Lisäksi raskaana olevia usein mietityttää, voiko esimerkiksi kuvantamistutkimuksia tehdä heille. Osiosta Jännittääkö tutkimus potilas löytää tietoa kyseisistä aiheista.

Lapsen jännitystä vähentää usein tieto siitä, mitä laboratoriossa tai kuvantamisessa tapahtuu. Vanhempien/ saattajien on hyvä kertoa etukäteen rehellisesti tulevasta tutkimuksesta, jotta lapsi voi esittää aikuiselle mieltä askarruttavia kysymyksiä. Tutkimukseen tulijan talon osio Lapsi tutkimuksissa on tähän erinomainen apuväline.

Potilasta pelottaa usein tutkimuksista aiheutuva säteily ja sen haittavaikutukset. Tietoa säteilystä osiossa kerrotaan miten säteilyä käytetään turvallisesti kuvantamistutkimuksissa. Tietoa löytyy sekä erilaisten tutkimusten säteilyannoksista että niiden mahdollisista haittavaikutuksista.

Päivitetty 10.3.2023