Magneettitutkimus

​Magneettitutkimuksella saadaan tarkkoja kuvia kehosta ilman säteilyä. ​​​Tutkimuksessa hyödynnetään vahvaa magneettikenttää ja radioaaltoja, joilla kuvataan elimistössä eri muodoissa olevaa vettä.

Magneettikuvaus on tutkimus, jolla tarkastellaan elimistön eri osia ja kudoksia. Magneettikuvauksesta käytetään lyhennettä MK.

Tutkimuksen yksityiskohdat saattavat vaihdella eri yksiköiden välillä. Tutustu aina hyvissä ajoin ennen tutkimusta saamaasi potilasohjeeseen.

Haitarin otsikkotaso2
Miten valmistaudun magneettitutkimukseen?

Saat potilasohjeen, jossa kerrotaan tutkimukseen valmistautumisesta. Osaan tutkimuksista ei tarvitse valmistautua, mutta toisia tutkimuksia varten sinua voidaan pyytää olemaan esimerkiksi ravinnotta.

Muista täyttää esitietolomake ja ota se mukaan tutkimukseen tullessasi. Röntgenhoitaja käy lomakkeen kanssasi läpi ennen tutkimusta.

Jos sinulla on kehossa metallia tai metalliosia, ole etukäteen yhteydessä magneettikuvausyksikköön. Esimerkiksi sydämentahdistin, proteesi, pään sisäinen leikkausklipsi, kranaatinsirpaleet tai lääkeainepumppu voivat vaatia erityissuunnittelua ja -valmisteluja tai voivat olla esteenä tutkimukselle.

Nivelproteesit tai ortopedisissä leikkauksissa luuhun kiinnitetyt metallit eivät yleensä estä kuvausta, mutta kerro niistä magneettikuvausyksikön henkilökunnalle. Hampaiden paikat ja vastaavat suussa kiinni olevat materiaalit ovat turvallisia.

Magneettitutkimus voidaan tehdä raskauden kaikissa vaiheissa, jos raskaana olevan sairaus edellyttää tutkimusta. Magneettitutkimusta pyritään välttämään alkuraskauden aikana varmuuden vuoksi. Magneettitutkimuksesta raskaana olevalle henkilölle päättää lääkäri.

Magneettitehosteainetta ei suositella käytettäväksi raskauden aikana, mutta raskaana olevan henkilön sairauden vuoksi tästäkin voidaan harkitusti poiketa. Magneettitehosteaineen käytöstä päättää lääkäri. Tehosteainetta voidaan antaa henkilölle, joka imettää.

Mitä magneettitutkimuksessa tapahtuu?

Magneettitutkimuksen aikana makaat pehmustetulla tutkimuspöydällä. Tutkimuspöytä siirretään kuvausputkeen sisälle siten, että kuvattava kohde on kuvausputken keskellä. Kuvausputken suuaukko on noin 60 tai 70 cm ja se on molemmmista päistä avoin, hyvin valaistu sekä ilmastoitu. Olet laitteessa joko pää tai jalat edellä. Saat soittokellon käteesi, jolla saat yhteyden tarvittaessa hoitajaa.

Röntgenhoitaja käyttää magneettikuvauslaitetta tietokoneella viereisessä huoneessa, ikkunan takana. Hoitaja näkee sinut koko kuvauksen ajan. Voit puhua hoitajan kanssa tarvittaessa mikrofonin välityksellä.

Laite pitää voimakasta naputtavaa tai surisevaa ääntä kuvauksen aikana. Saat kuvauksen ajaksi korvillesi kuulosuojaimet ja mahdolliset korvatulpat. Voit kuunnella kuulosuojaimien kautta radiokanavaa, tai mukana tuomaasi cd-levyä. Lisäksi magneettikentän vaihtelu saattaa aiheuttaa pientä tärinää. Kuvauksen aikana on erittäin tärkeää olla liikkumatta ja rentona.

Tutkimuksen aikana sinulle voidaan antaa magneettitehosteainetta suoneen. Lääkäri päättää tehosteaineen annosta. Tehosteaine helpottaa kuvien tulkintaa. Magneettitehosteaine sisältää gadoliniumia (ei jodia) ja poistuu elimistöstä virtsan mukana.

Magneettitehosteaineelle ollaan harvoin allergisia. Voit kysyä asiasta tarkemmin joko tutkimukseen lähettäneeltä lääkäriltä tai magneettikuvausyksikön henkilökunnalta.

Magneettitutkimus kestää yleensä 20-30 minuuttia. Laajat magneettitutkimukset kestävät jopa yli tunnin.

Ahtaanpaikan kammosta eli klaustrofobiasta kärsii noin 10 % potilaista. Kerro magneettikuvausyksikössä, jos sinulla on ahtaanpaikankammo ja saavu tutkimukseen hyvissä ajoin. Kuvauslaitteeseen tutustuminen ja tarvittaessa rauhoittava esilääkitys auttavat, että kuvaus sujuu hyvin. Ole yhteydessä hyvissä ajoin ennen tutkimusta sivua hoitavaan yksikköön mahdollisen esilääkityksen takia. Voit ottaa mukaan tukihenkilön. Tukihenkilöä koskee samat turvallisuussäännöt kuin kuvaukseen tulijaa.

Mitä magneettitutkimuksen jälkeen?

Magneettitutkimus ei vaadi jälkiseurantaa eikä aiheuta rajoituksia normaaliin elämiseen. Tutkimuksessa mahdollisesti käytetty tehosteaine poistuu virtsan mukana.

Radiologi eli röntgenlääkäri katsoo ja tulkitsee magneettikuvat sekä kirjoittaa niistä lausunnon. Lääkäri, joka lähetti sinut tutkimukseen kertoo tulokset ja miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitoyksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Onko magneettitutkimuksessa riskejä?

Magneettitutkimus on kivuton, eikä sillä ole todettu olevan haittavaikutuksia. Magneettikuvaus ei sovellu kaikille; jotkut elimistön istutteet ja vierasesineet kuten sydämentahdistin, metallisirut voivat estää kuvauksen tai vaatia erillisjärjestelyitä.

Mikäli tiedät tai epäilet olevasi raskaana, kerro asiasta sinua hoitavalle lääkärille tai viimeistään tutkimukseen tullessasi.

 
 

Katso video: Magneettikuvaus. Videon on tuottanut HUS ja siinä on tekstitykset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

tehosteaine; MK; magneetitutkimus

Kyllä

Päivitetty  10.3.2023