Siirry sivun sisältöön

Neulapelko

​​​Monet aikuiset, nuoret ja lapset kärsivät neulapelosta. Laboratorioiden henkilökunta osaa auttaa asiassa.

Helpotusta neulapelkoon voi saada osaavan hoitohenkilökunnan avulla ja eroon siitä voi päästä toistuvien onnistumisten kautta.

On tärkeää, että kerrot aina neulapelostasi. Laboratorioiden henkilökunta osaa kyllä auttaa sinua.

Useimmat pelkäävät neulasta johtuvaa kipua, mutta toisia kuvottaa ajatus, että neulalla joko viedään jotain kehosta pois tai kehoon laitetaan vierasta ainetta.

Oireet vaihtelevat sydämen tykytyksestä oksentamiseen ja pyörtymiseen.

Laskimoverinäytteenoton yhteydessä voidaan käyttää ihon pintapuudutukseen tarkoitettuja puudutteita. Niitä on saatavilla sekä voidemaisena että laastarina. Puudutteella pyritään poistamaan vaikutusalueelta tilapäisesti kivun tunne. Kuitenkin paineen ja kosketuksen voi tuntea ja hyvin harvoin joillakin laskimo voi kipeytyä. Puudutetta ei anneta kotiin laboratoriosta, mutta tuotetta voi ostaa apteekista.

Neulapelon taustalla saattaa olla kokemus huonosti menneestä näytteenotosta. Suhtaudumme jokaisen pelkoon yksilöllisesti. Esimerkiksi jollekulle on tärkeää nähdä kaikki näytteenottovälineet. Joku toinen taas ei halua nähdä niitä ollenkaan.

Jos sinulle on aiemmin tullut pistämisestä huono olo, voidaan verikoe ottaa myös makuuasennossa. Tärkeintä on, että pystyisit rentoutumaan ja hengittämään normaalisti.

Päivitetty 10.3.2023