Gå till sidans innehåll

Spruträdsla

Många vuxna, ungdomar och barn lider av spruträdsla. Personalen på laboratorierna kan hjälpa dig.

En kompetent vårdpersonal kan hjälpa dig om du lider av spruträdsla och du kan även komma över den med hjälp av upprepade framgångar.

Därför är det mycket viktigt att du alltid berättar om din rädsla för skötaren. Laboratoriepersonalen kan hjälpa dig.

De flesta är rädda för den smärta som nålen medför, medan andra är äcklade av tanken att nålen används för att föra bort något ur kroppen eller tillföra något främmande ämne till den.

Symtomen varierar från hjärtklappning till kräkning och svimning.

När venösa blodprov tas kan man bedöva huden med bedövningsmedel. De finns både som kräm och som plåster. Bedövningen används för att tillfälligt ta bort smärtkänslan från området. Du kan dock känna trycket och beröringen och mycket sällan kan vissa personer få en öm ven. Bedövningsmedlet ges inte hem från laboratoriet, utan kan köpas på apoteket.

Orsaken till spruträdslan kan vara en tidigare misslyckad provtagning. Vi förhåller oss individuellt till varje rädsla. För vissa är det till exempel viktigt att få se alla provtagningsredskap. Någon annan vill å andra sidan inte alls se dem.

Om du tidigare har börjat må dåligt av sticket kan blodprovet även tas så att du ligger. Det viktigaste är att du borde kunna slappna av och andas normalt.

Uppdaterad 10.3.2023