Gå till sidans innehåll

Klaustrofobi

En magnetundersökning kan ge upphov till frågor och oro i förväg. Om det är din första undersökning kanske du funderar över vad som sker under undersökningen.

Tanken på att gå in i en högljudd, rörformad apparat kan skapa ångest. Det är bra att veta att magnetundersökningsapparaten är öppen i båda ändar och att personalen på magnetundersökningsenheten har många sätt att göra det lättare för dig.

Det är en bra idé att tala om klaustrofobi, spänningar och ångest i förväg. Berätta det för läkaren som skickar dig på undersökning eller kontakta den enhet där undersökningen kommer att utföras.

Ta särskilt upp saken i följande fall:

  • Du lider av kraftig cellskräck, det vill säga klaustrofobi.

  • En magnetundersökning har någon gång tidigare avbrutits eller inställts, till exempel på grund av att du fått ångest.

  • Du är stor och funderar om du ryms in i maskinen.

Berätta också om dina tankar för den skötare som tar emot dig vid undersökningen. Vi försöker göra undersökningssituationen lugn och lyssnar på dina önskemål. Att gå igenom undersökningen steg för steg gör ofta att man känner sig lugnare. Under avbildningen är skötaren nära och kan se dig hela tiden. Du kan när som helst kalla på skötaren genom att trycka på klockan i din hand. Även om det är ganska vanligt med klaustrofobi bland befolkningen brukar magnetundersökningarna lyckas bra.

Närvaron av en ledsagare, musik, belysning, ventilation och/eller lugnande premedicinering kan ofta göra upplevelsen lättare. Premedicineringen ordineras av den enhet som behandlar dig. Kontakta dem i god tid.

Välkommen till en magnetundersökning utan att oroa dig!

Se videon: Klaustrofobi vid magnetundersökning. Videon är producerad av HUS och har undertexter på finska, svenska och engelska.

Uppdaterad 10.3.2023