Strålningsundersökningar medför i regel doser i storleksordningen tusendels sievert (mSv, millisievert) eller mindre. Stråldosen kan användas till exempel för att jämföra de genomsnittliga doser som olika undersökningar medför.
Den effektiva dosen kan också uttryckas som den period under vilken en finländare i genomsnitt får samma dos från alla strålkällor. Dosen kan också jämföras med den extra stråldosen under en flygning. En fyra timmars flygning på 10 kilometers höjd ger till exempel en dos på 0,02 mSv.
Se videon: Strålsäkerhetens ABC, Vilka doser medför strålningsundersökningar? Videon är producerad av OYS och har undertexter på finska.
Genomsnittliga stråldoser från undersökningar
Tabellen nedan ger dig information om genomsnittliga stråldoser från undersökningar hos vuxna. För barn är doserna avsevärt mindre än de som anges i tabellen.
Uppgifterna gäller för en genomsnittlig representant för den vuxna befolkningen. Vilken stråldos en enskild individ får påverkas bland annat av personens storlek och vilken bilddiagnostiksteknik som används.
Doserna varierar mycket mellan olika strålningsåtgärder. Vid isotopundersökningar påverkas stråldosen av det radioaktiva läkemedel som är specifikt för undersökningen samt den givna aktivitetsmängden.
Vanlig knäröntgen medför en stråldos på 0,01 mSv, vilket är hälften av den dos som fås vid en thoraxbild bakifrån. En knäundersökning orsakar den naturliga bakgrundsstrålning som man får i Finland under en dag och som vi alltså i varje fall utsätts för dagligen.