Gå till sidans innehåll

Ultraljudsundersökning av hjärtat

En ultraljudsundersökning av hjärtat, eller ekokardiografi, används för att utreda hjärtats uppbyggnad och funktion. Det är en av de vanligaste metoderna för att undersöka hjärtat

Läkaren gör ultraljudsundersökningen av ditt hjärta genom att föra en ultraljudsgivare över din bröstkorg medan du ligger på vänster sida. Vårdenheten som utför undersökningen skickar detaljerade anvisningar när du bokar tid.

Undersökningen orsakar ingen strålning, värme eller andra obehagliga känslor. Andra sjukdomar eller graviditet begränsar inte undersökningen. En sedvanlig ultraljudsundersökning av hjärtat kräver inga förberedelser från din sida (se undersökning genom matstrupen nedan).

Ultraljudsundersökning genom matstrupen

Ultraljud ger inte god synlighet på alla patienter. Stor storlek, övervikt och lungsjukdomar är de vanligaste orsakerna till dålig synlighet. Dessutom finns det situationer där synligheten eller förmågan att urskilja detaljer med ett ultraljud genom bröstkorgen helt enkelt inte är tillräcklig. I dessa situationer kan man göra ultraljudsundersökningen genom matstrupen (transesofageal undersökning).

För denna undersökning bör du inte äta eller dricka på minst fyra timmar. Svalget bedövas och en ultraljudsgivare förs in i matstrupen. Undersökningen är vanligtvis lite obehaglig.

De vanligaste orsakerna till att man gör en undersökning genom matstrupen är att man letar efter inflammatoriska förändringar i klaffarna, letar efter koagel i förmaksöronen och analyserar anatomiska avvikelser (till exempel klaffel) i närmare detalj.Läkaren som remitterade dig till undersökningen informerar dig om resultaten och nästa steg i vården. Kontakta den behandlande enheten om du inte har fått någon mottagnings- eller telefontid.

Uppdaterad 10.3.2023