Mätanordningen i bruk]Maginnehållet är normalt sett surt (pH 1–3) för det mesta, medan matstrupen är nära neutral (pH 7). Det finns många mekanismer i kroppen som upprätthåller denna skillnad. Det är visserligen vanligt att få ett litet återflöde från magen (reflux), men det förekommer främst när man äter och då neutraliserar maten maginnehållet. Omfattande och långvarig sur reflux skadar slemhinnan i matstrupen, och då talar man om refluxsjukdom. Typiska symtom är halsbränna, rapningar och uppstötningar. Refluxsjukdom kan också orsaka symtom utanför matstrupen, till exempel i svalget eller luftvägarna.
För majoriteten av patienterna hjälper livsstilsförändringar och medicinering till att lindra symtomen. En pH-impedansmätning i matstrupen avslöjar typen av reflux (vätska eller gas, sur eller icke-sur) och dess varaktighet. Mätningen avslöjar också hur olika faktorer (ätande, dagliga aktiviteter, sömn) påverkar refluxen och sambandet mellan symtom och reflux.
I oklara fall behöver man göra ytterligare undersökningar, särskilt om man överväger kirurgisk behandling. Gastroskopi, dvs. endoskopi av magsäcken, visar uppbyggnaden av den övre delen av matsmältningskanalen och tillståndet hos slemhinnan i matstrupen.
I de flesta fall sätter man in mätanordningen direkt efter en tryckmätning i matstrupen. Om man inte har gjort någon separat tryckmätning använder man ett enkelt tryckprofilstest som är fäst vid slangen för att fastställa det rätta djupet på undersökningsslangen vid impedansmätningen. Vid en pH-mätning uppskattar man platsen där magsäcken och matstrupen möts utan en tryckmätning med hjälp av pH-förändring.