Gå till sidans innehåll

Datortomografi av tunntarmen

Vid en datortomografi av tunntarmen ser man områden med obstruktion i tunntarmen, svullnad i tarmväggen och förtjockningar.

Datortomografi är en avbildningsmetod som använder röntgenstrålning och sofistikerade datorberäkningar. Vid undersökningen tar man tvärsnittsbilder där man kan utskilja olika detaljer, och utifrån de tunna snitten kan man sammanställa tredimensionella bildmodeller. Datortomografiundersökningen är smärtfri, enkel och snabb. Om du vet eller misstänker att du är gravid ska du tala om det för den remitterande läkaren när undersökningen planeras. Man gör helst inte datortomografier på gravida kvinnor.

Målet med undersökningen

Vid en datortomografi av tunntarmen ser man områden med obstruktion i tunntarmen, svullnad i tarmväggen och förtjockningar. Man kan också bedöma organ utanför tarmen, till exempel tarmkäxet, bukhålans lymfkörtlar och inre organ.

De vanligaste orsakerna till en datortomografi av tunntarmen är misstanke om inflammatoriska förändringar i tunntarmen (Crohns sjukdom) eller tumörer i tunntarmen.

Undersökningens gång

Vid många datortomografiundersökningar använder man ett intravenöst jodkontrastmedel för att lättare urskilja strukturer. Eftersom jodkontrastmedlet försvinner via njurarna med urinen är det viktigt att kontrollera att njurarna fungerar normalt innan man injicerar medlet. Det gör man med ett blodprov före undersökningen. Alla enheter är beredda på att behandla allergiska reaktioner, som kan förebyggas och behandlas med medicinering. Därför är det viktigt att du berättar för personalen vid den bilddiagnostiska enheten om du vet att du är allergisk mot jodhaltiga kontrastmedel.

Du ligger stilla på undersökningsbordet, som sakta rör sig inuti ”ringen”, dvs. röntgenröret, under undersökningen. Vid undersökningar av ett område på kroppen ombeds du dessutom att hålla andan för att röntgenundersökningen ska lyckas så bra som möjligt. Undersökningen är mycket snabb, och andningsuppehållet är kort. Kontrastmedlet som man ger i venen i armbågsvecket kan ge en övergående värmekänsla och en lätt metallsmak i munnen.

Själva röntgenundersökningen tar 5–20 minuter, men hela undersökningen kan ta längre tid om man undersöker ett område som kräver förberedelser. Om man ger ett intravenöst kontrastmedel i samband med undersökningen är det bra att dricka lite mer vatten än vanligt efter undersökningen.

Läkaren som remitterade dig till undersökningen informerar dig om resultaten och nästa steg i vården. Kontakta den behandlande enheten om du inte har fått någon mottagnings- eller telefontid.

Uppdaterad 10.3.2023