Ohutsuolen TT-tutkimus

Ohutsuolen tietokonetomografiassa nähdään ohutsuolen kaventuma-alueet, suolenseinämän turvotus ja paksunnokset.​​

Tietokonetomografia eli tietokonekuvaus on kuvausmenetelmä, jossa käytetään röntgensäteilyä ja vaativaa tietokonelaskentaa. Tutkimuksessa otetaan poikkileikekuvia, joista saadaan eroteltua erilaisia yksityiskohtia, ja ohuista leikkeistä saadaan koottua kolmiulotteisia kuvamalleja. Tietokonetomografiatutkimus on kivuton, helppo ja nopea. Mikäli tiedät tai epäilet olevasi raskaana, kerro asiasta jo lähettävälle lääkärille kuvausta suunniteltaessa. Raskaana oleville ei mielellään tehdä TT-kuvausta lainkaan.

Tutkimuksen tarkoitus

Ohutsuolen alueen tietokonetomografiassa nähdään ohutsuolen kaventuma-alueet, suolenseinämän turvotus ja paksunnokset. Ohutsuolen TT-kuvauksessa on arvioitavissa myös suolen ulkopuolisia elimiä kuten suolilieve, vatsaontelon imusolmukkeet ja sisäelimet.

Ohutsuolen tietokonetomografiatutkimuksen tavallisimmat aiheet ovat epäily ohutsuolen tulehduksellisesta muutoksista (Crohnin tauti) tai ohutsuolen kasvaimista.

Tutkimuksen kulku

Suuressa osassa tietokonetomografiatutkimuksia käytetään laskimoon annettavaa jodivarjoainetta, joka parantaa rakenteiden erottuvuutta. Koska jodivarjoaine poistuu munuaisten kautta virtsan mukana, on ennen sen antamista varmistettava, että munuaiset toimivat normaalisti. Tämä tapahtuu verikokeella ennen kuvausta. Allergiareaktioiden hoitamiseen on varauduttu kaikissa yksiköissä eli reaktioita voidaan ehkäistä ja hoitaa lääkityksellä. Tästä syystä on tärkeää kertoa kuvantamisyksikön henkilökunnalle, jos tiedät olevasi allerginen jodipitoiselle varjoaineelle.

Makaat paikallaan tutkimuspöydällä, joka liikkuu hitaasti "renkaan" eli kuvausputken sisällä kuvauksen aikana. Vartalon alueen tutkimuksissa sinua pyydetään lisäksi pidättämään hengitystä, jotta kuvaus onnistuu mahdollisimman hyvin. Kuvaus on hyvin nopea, ja yksittäinen hengityspidätys on lyhyt. Kyynärtaipeen laskimoon annettu varjoaine saattaa aiheuttaa ohimenevää lämmöntunnetta ja lievää metallin makua suuhun.

Varsinainen kuvaus kestää 5 – 20 minuuttia, mutta koko tutkimus voi kestää pidempäänkin, jos kuvataan sellaista kohdetta, joka vaatii esivalmisteluja. Jos kuvauksen yhteydessä annetaan laskimonsisäistä varjoainetta, on tutkimuksen jälkeen hyvä juoda hieman tavanomaista enemmän vettä.

Sinut tutkimukseen lähettänyt lääkäri kertoo tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Tutkimuksen yksityiskohdat saattavat vaihdella eri yksiköiden välillä. Tutustu aina hyvissä ajoin ennen tutkimusta saamaasi potilasohjeeseen.

tietokonetomografia; ohutsuoli; TT

Kyllä

Päivitetty  10.3.2023