Univiivetutkimus

Univiivetutkimusta (nukahtamisviivetesti, Multiple Sleep Latency Test MSLT) käytetään poikkeavan päiväväsymyksen ja liikaunisuuden kuten narkolepsian ja hypersomnian selvittelyssä.

Tutkimuksen tarkoitus

Univiivetutkimuksen tarkoituksena on määrittää nukahtamiseen kuluva viive ja arvioida unen laatua. Tutkimuksessa selvitetään, nukahdatko liian helposti ja nopeasti, ja nukutko mahdollisesti vilkeunta eli unennäköunta. 

Tutkimuksen kulku

Tutkimusta ennen saat unipäiväkirjan, johon on tarkoitus merkitä nukkumiset ja hereilläoloajat. Univiivetutkimusta edeltää aina unipolygrafia, jolla varmistetaan, että sinulla ei ole muita unihäiriöitä. 

Univiivetutkimuksessa rekisteröidään aivojen sähköistä toimintaa, silmien liikkeitä, lihasjännitystä, hengitystä sekä sydämen syketaajuutta ihon pinnalle kiinnitettyjen anturien avulla.

Tutkimuksessa makaat sängyssä pimeässä huoneessa ja yrität nukahtaa. Aikaa on 20 minuuttia. Näitä yrityskertoja on päivän (klo 8:00-17:00) aikana neljä tai viisi, aina kahden tunnin välein. Jos nukahdat testin aikana, saat nukkua 15 minuuttia. Terve ihminen pysyy univiivetutkimuksessa valveilla normaalisti keskimäärin yli 8 minuuttia.

Sinut tutkimukseen lähettänyt lääkäri kertoo tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Tutkimuksen yksityiskohdat saattavat vaihdella eri yksiköiden välillä. Tutustu aina hyvissä ajoin ennen tutkimusta saamaasi potilasohjeeseen.

unipolygrafia; mslt; univiivetesti; nukahtamisviivetesti; narkolepsia; hypersomnia

Kyllä

Päivitetty  10.3.2023