Siirry sivun sisältöön

Näytteenotto lapselta

Kun tulet lapsen kanssa laboratoriotutkimuksiin, on hyvä puhua asiasta lapsen kanssa etukäteen. Lapsen jännitystä voi vähentää tieto siitä, mitä laboratoriossa tapahtuu tai miten näytteenotto etenee.

Näytteenotto laboratoriossa voi olla lapselle jännittävä tai jopa vähän pelottava kokemus, varsinkin jos hänellä ei ole siitä aikaisempaa kokemusta. Siksi on tärkeää etukäteen kertoa lapselle rehellisesti tulevasta laboratoriokäynnistä, jotta hän voi esittää aikuiselle mieltä askarruttavia kysymyksiä.

Lapsen valmistautumien laboratoriokokeeseen on yhtä tärkeää kuin aikuisellakin luotettavien tutkimustulosten saamiseksi. Tämän vuoksi on tärkeää noudattaa annettuja ohjeita huolellisesti.

Lapsilla on mahdollista käyttää suunniteltuun pistoskohtaan laitettavaa puudutusvoidetta, jonka tarkoituksena on lievittää neulanpiston aiheuttamaa kipua. Puudutusvoiteita saa apteekeista.

Lapsella on hyvä olla saattaja mukana tullessaan laboratorioon näytteenottoon. Tuttu ja varma saattaja antaa lapselle turvallisuuden tunnetta uudessa tilanteessa. Saattajan apu voi olla tarpeen myös esimerkiksi lapsen käden pitämisessä paikoillaan ja huomion viemisessä muualle. Joissakin tilanteissa voi olla hyvä, että lapsi istuu saattajan sylissä näytteenottotuolissa, sillä saattajan läheisyys antaa lapselle turvaa. Läheisyys vähentää myös kivun tunnetta.

Päivitetty 10.3.2023